Slovenija
5579 ogledov

Streslo tla blizu krške nuklearke, potres čutili tudi v hišah

Krško Vrbina NEK Reševalni pas/Twitter
V večernih urah so se stresla tla v Posavju.

Malce po 19. uri so prebivalci Posavja začutili potres. Tresenje so čutili tudi stanovalci družinskih hiš, ne le tisti v večnadstropnih zgradbah.

"Kar pošteno me je zatreslo," nam je sporočil bralec iz Brestanice. Slednja leži le slabih osem kilometrov severno od Jedrske elektrarne Krško (JEK).

Evropsko-mediteranski seizmološki center (ESMC) je epicenter potresa z magnitudo 2,9 po Richterjevi lestvici lociral 27 kilometrov severovzhodno od hrvaškega Zaprešića, torej nekje na območje Brestanice in Senovega. 

Nuklearka v Krškem je grajena na geološki strukturi Libna, v kateri je manjši tektonski prelom. Strokovnjaki so v študijah za drugi blok elektrarne tveganje za pretrganje preloma označili kot minimalno. "Gre sicer za potresno bolj izpostavljeno območje," je za STA dejal Andrej Vuga iz Arsa.

Prehitimo potres

DZ je danes soglasno sprejel resolucijo o krepitvi potresne varnosti do leta 2050 Prehitimo potres. Kot so se strinjale poslanske skupine, Slovenija leži na zelo potresnem območju, resolucija pa pomeni korak k preventivi in ozaveščanju o potresnem tveganju.

V opozicijski SDS so ob tem opozorili, da v dokumentu pogrešajo konkretnejše rešitve na tem področju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • munja 08:52 29.november 2023.

    A bejž no novinar, lokacija potresa je 27 km severovzhodno od hrvaškega Zaprešiča, torej nekje na območju Brestanice in Senovega????

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 04:19 29.november 2023.

    JEK je varna do stopnje 7,2....Torej nekaj deset tisočkrat močnejši potres od stopnje, ki je omenjena, (2,9)..Torej spet populističen članek z gravitacijo na klet v Trstenjakovi..

  • Ender3 20:29 28.november 2023.

    A so posranci opozicije od glasovanja ali potresa bežali..Samo upamo lahko, da bo Branko G. preživel..Sedaj ga čaka postopek netransparentnega oddajanja vile na Bledu. 19 let je v politiki, kako hudiča mu je uspelo preživeti vse osebne afere in sramoto..

Sorodne novice