Slovenija
5150 ogledov

Potrjeno: Šefi na RTV imajo samo še teden dni časa

Novice: RTV Anže Petkovšek RTV Slovenija.
Sklep ustavnega sodišča glede RTVS je bil objavljen v uradnem listu, kar pomeni, da mora biti novi svet zavoda konstitutiran najpozneje v tednu dni.

V uradnem listu je objavljen sklep ustavnega sodišča, s katerim je sodišče preklicalo sklep o začasnem zadržanju novele Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o RTVS. V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough ima tako sedem dni čas, da skliče sejo novega sveta zavoda. 

V primeru, da Grah Whatmough seje ne bi želel sklicati, bi jo lahko sklicala tretjina novih svetnikov. Ti so namreč že bili imenovani, saj ustavno sodišče ni zadržalo dela novele, ki je določala njihovo izvolitev.

Po odločitvi ustavnega sodišča so bile odpovedane že sklicane junijske seje parlamentarne mandatno-volilne komisije (MVK), na katerih naj bi obravnavali predloge sklepov o razrešitvi devetih članov programskega sveta RTVS. 

Že vložili novo pritožbo 

Predsednik programskega sveta zavoda Peter Gregorčič je na Evropsko sodišče za človekove pravice poslal pritožbo, saj so bila po njegovem mnenju v Sloveniji pravna sredstva izčrpana. "Odprava začasnega zadržanja predstavlja nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru, saj je sodišče zadržanje odpravilo, brez da bi kakorkoli zaščitilo pravni položaj pobudnikov". 

"To pomeni začetek konca"

"Po našem mnenju je ustavno sodišče s svojo odločitvijo tudi prepoznalo pomen javne RTVS za uveljavljanje ustavne pravice javnosti do obveščenosti in svobode govora zaposlenih ter demokracijo v tej državi. Za nas v novinarskem sindikatu in uredništvih to pomeni začetek konca," je na novinarski konferenci dejala predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija Helena Milinković.

Pričakuje, da se bo novi svet RTVS sešel čim prej in začel s trdim delom, saj urejanje razmer na RTV za nikogar ne bo lahka naloga. "Trenutno vodstvo namreč za seboj pušča pogorišče in veliko škodo, ne samo finančno, ampak tudi kadrovsko," je še poudarila.

Prav tako je izrazila pričakovanje, da bo novo vodstvo RTVS sledilo interesu javnosti ter da bo znova vzpostavilo dialog z zaposlenimi in vsemi sindikati. V stavkovnem odboru medtem pričakujejo, da bodo z novo upravo sklenili tak stavkovni sporazum, ki bo spoštoval pravice zaposlenih in javnosti, programske in profesionalne standarde ter da bo dialog odkrit in profesionalen, je še dodala.

"Danes lahko rečem, da se zbujam iz nočne more"

Svobodno novinarstvo ni samoumevno, ko navidezno demokratične vlade spodkopavajo neodvisnost pravnega sistema, omejujejo svobodo novinarjev in vsakršno nasprotovanje prikazuje kot izdajo, pa je poudaril predsednik sveta delavcev RTVS Robert Pajek. "Danes lahko rečem, da se zbujam iz nočne more. Za nas pravi izzivi šele prihajajo. Ne glede na vse bo svet delavcev še naprej gledal pod prste tudi novi upravi in opozarjal na napake in hkrati kot organ soupravljanja aktivno sodeloval pri postavljanju novega in predvsem svobodnega RTVS," je poudaril.

Predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik je medtem novo upravo in nov svet pozvala, naj vztrajajo pri pripravi in izvedbi sanacijskega programa, ki bo odpravil nastalo škodo, da na koncu RTVS ne bo taka, kot je bila pred letom ali dvema, ampak veliko boljša.

Slovenija je k sreči še vedno država, kjer se na sodišču doseže pravica in kjer je javnost tako ozaveščena, da gre na referendum in glasuje za zakon, ki ga potem potrdi ustavno sodišče, je poudarila nezakonito odstavljena direktorica Televizije Slovenija (TVS) Natalija Gorščak. Prav tako je izrazila upanje, da bi boj za RTVS pomagal tudi kolegom na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni, Črni Gori in drugod, kjer so javne televizije še vedno v rokah avtokratskih režimov..

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 34
  • lojs 18:57 29.maj 2023.

    tukaj na tem portalu začuda pustijo kakšnega "normalnega" do besede ... veliko je levičarske propagande, ampak drugače mislečih (upamj) ne brišejo ... tako je več ali manj po vseh medijih in še več bo tega,,,, komur pač ni prav, naj laja in laja

  • Avatar karjola
    karjola 18:56 29.maj 2023.

    Janšev titanik se potaplja

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 18:27 29.maj 2023.

    Fašist Janša, tango down, hehehe!