Slovenija
24 ogledov

Povprečni Slovenec spije 38 litrov vina

vino Žurnal24 main
V tržnem letu 2010/2011 je stopnja samooskrbe v bilanci za vino v Sloveniji znašala 96 odstotkov, kažejo končni podatki državnih statistikov. V omenjenem letu smo proizvedli 759.800 hektolitrov vina, vsak prebivalec pa je popil povprečno skoraj 38 litrov vina.

V tržnem letu 2010/2011 je bilo v Sloveniji proizvedenih največ belih vin, in sicer 68 odstotkov celotne proizvodnje. V tem letu je v skupni proizvodnji vina največji delež prispevala proizvodnja vin z zaščiteno označbo porekla (63 odstotkov). 28 odstotkov vse proizvodnje je predstavljala proizvodnja vin z zaščitenim geografskim poreklom.

V skladu z uredbo Evropske komisije je bila za tržno leto 2010/2011 objavljena končna bilanca za vino po novi razdelitvi kakovostnih razredov vina. Vino se po kakovostnih razredih deli na vina z zaščiteno označbo porekla, vina z zaščitenim geografskim poreklom, sortna vina ter ostala vina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.