Slovenija
546 ogledov

V Mariboru v karanteni 21 ljudi

Zdravstvo čakalnica zdravstveni dom bolniki zdravje Andrej Leban
Poziv pacientom, ki so bili v prostorih UKC Maribor. Verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci ob obisku urgentnega centra okužili, je zelo majhna, a kljub vsemu prosijo, da opazujejo svoje zdravstveno stanje.

Ob tem ko so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri sedmih zdravnikih enote nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma, je bila v Mariboru odrejena karantena za skupno 21 ljudi. Glede izvora okužbe obstajajo različne domneve. Kot je dopoldne povedal direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Vojko Flis, gre najverjetneje za vnos iz tujine, domnevno iz Črne gore. Eden od zdaj okuženih zdravnikov se je namreč udeležil posveta v tej državi, na katerem so govorili o novem koronavirusu in soočanju z njim.

Strokovni direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Danilo Maurič pa je poudaril, da je še prezgodaj za takšne sklepe. "Zaenkrat ni bilo še nič od tega potrjenega," je dejal. Tako pravijo tudi na NIJZ. "Vnosa virusa v kolektiv nismo odkrili," so dejali.

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Beovićeva: Od tega bodo odvisni nadaljnji ukrepi!

V zdravstvenem domu izpostavljajo, da se je zdravnik udeležil srečanja v Črni gori v času, ko je bila ta covid-19 varna država, torej na zelenem seznamu. "Na srečanje je bil povabljen kot sodelavec v ekipi strokovnjakov v okviru Centra za evropsko prihodnost v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije," so sporočili. Dodali so, da se je zdravnik po prihodu s srečanja dal testirati in takrat je bil njegov izvid negativen na covid-19.

Testiranja trenutno potekajo tako pri zaposlenih v UKC Maribor, saj enota nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma deluje v tamkajšnjem urgentnem centru, kot pri zaposlenih v zdravstvenem domu. Med zdravstvenim osebjem UKC Maribor po besedah Flisa zaenkrat ni pozitivnih, so pa 14 oseb preventivno napotili v osamitev.

V zdravstvenem domu so umaknili v osamo skupno 15 zaposlenih, v to številko je vštetih sedem okuženih zdravnikov. Doslej so poleg omenjenih sedmih zdravnikov testirali še več kot 60 ljudi in vsi ti testi so bili negativni, so popoldne potrdili v zdravstvenem domu.

Mariborska urgenca  | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik

Poziv tistim, ki so bili na urgenci

Epidemiološka služba NIJZ obravnava skupek povezanih primerov okužbe covid-19 med zdravniki službe nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. 

"Vse bolnike in njihove spremljevalce, ki so prostore Urgentnega centra v prostorih UKC Maribor obiskali v petek, 26. 6. med 7. in 19. uro, v nedeljo, 28. 6. med 7. in 19. uro ter v ponedeljek, 29. 6. med 7. in 16. uro, prosimo, da naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah ...), najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika. Pri tem je pomembno, da se poleg opisa zdravstvenega stanja navede tudi obisk urgentnega centra v UKC Maribor v omenjenem obdobju," pozivajo. 

Verjetno, da je prišlo do prenosa okužbe na bolnike in njihove spremljevalce, je izredno majhna, saj zdravstveno osebje ob stikih z bolniki dosledno uporablja osebno varovalno opremo, poudarjajo v UKC Maribor.

Covid-19: UKC Maribor Maribor Slovenija Pozitivnih 7 zdravnikov, okužili so se v Črni gori

Stanje enega zdravnika resno

V Mariboru so danes zjutraj potrdili okužbo z novim koronavirusom že pri sedmih zdravnikih enote nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma, ki deluje tudi v urgentnem centru UKC Maribor. Med pozitivnimi sedmimi zdravniki eden kaže resne znake bolezni, ostali pa za zdaj še ne.

Vseh stikov s prvotno tremi okuženimi zdravniki še niso našli, zato iz kliničnega centra pozivajo vse, ki so bili 24. junija v urgentnem centru, da bodo pozorni na svoje zdravstveno stanje. Če opazijo znake, podobne gripi, naj takoj pokličejo svojega osebnega zdravnika in se posvetujejo z njim.

koronavirus COVID-19 Slovenija Strašljivi podatki o novih okužbah pri nas

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.