Slovenija
5447 ogledov

Beovićeva: Od tega bodo odvisni nadaljnji ukrepi!

Bojana Beović STA/Nebojša Tejić
Tudi od tega bodo odvisni nadaljnji ukrepi na meji.

Infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za hrvaški Jutarnji list spregovorila o epidemiološki situaciji v Sloveniji in na Hrvaškem. 

Novinarji Jutarnjega lista uvodoma pišejo, da Slovenija za razliko od Hrvaške ne okleva pri uvajanju strožjih ukrepov v boju proti covid-19, čeprav imamo zabeleženih manj novih primerov okužb s Sars-CoV-2.

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Beovićeva bi za slovenske turiste zaprla hrvaško mejo

Beovićeva je za hrvaški medij povedala, da jo politika v Sloveniji posluša in se v njene nasvete ne vmešava. O epidemiološki situaciji na Hrvaškem je povedala, da je glede na število prebivalcev okužb toliko, kot če bi jih bilo v Sloveniji 45. Podobno je bilo v Sloveniji v času prvega vala epidemije, ko je samo v domovih za ostarele umrlo 86 ljudi, skupaj 111. 

Glede dopustovanja na Hrvaškem je povedala, da Slovenci tam tradicionalno radi preživljajo poletne počitnice. "Uradno ne morem reči, da Slovenci ne smejo na Hrvaško," je dejala za Jutarnji list. "Slovenija ima nove kriterije, koliko mora biti okuženih v posamezni državi, da se ob povratku uvede karantena. Za Hrvaško bi to pomenilo 194 novih primerov v 14 dneh." Številke se hitro spreminjajo, epidemiologi v Sloveniji pa bodo po besedah Beovićeve spremljali, koliko bo primerov covid-19 pri osebah, ki bodo prišle z dopusta na Hrvaškem. Od tega bodo odvisni nadaljnji ukrepi.

Hrvaška plaža | Avtor: Profimedia Profimedia

Hrvaška plaža Covid-19 Slovenija Kacin napovedal ukrepe za Hrvaško, ki jih bo jutri sprejela vlada Covid-19 v BiH Covid-19 Svet Hrvati se požvižgajo na epidemijo v BiH. To je razlog!

Če bi bila za Slovence, ki se vračajo s Hrvaške, uvedena karantena, se to po besedah Beovićeve ne bi zgodilo čez noč. V Sloveniji živi veliko oseb, ki imajo družine v BiH in Srbiji, za katere je bila po povratku uvedena karantena. Ob tem je opozorila, da policisti na hrvaško-slovenski meji ne morejo vedeti, ali oseba prihaja iz BiH, če ima slovenski potni list ali osebno izkaznico.

Povedala je tudi, da je Slovenija 26. junija uvedla obvezno uporabo mask v zaprtih prostorih, a da je nadzor nad tem slab, saj je zdravstvenih inšpektorjev premalo, kazni pa so simbolične. 

Gneča Slovenija "A zdaj pa meni svetujejo, naj zaradi okužb ne grem na Hrvaško?"

Na vprašanje novinarja, ali Slovenci nismo bolj disciplinirani kot Hrvati, je Beovićeva povedala, da jo je v prvem valu presenetilo, kako dosledno so se ljudje držali ukrepov. "Bilo je veliko napadov v medijih, da gre za represijo, a večina je ukrepe spoštovala," je dejala Beovičeva. "Brez tega enostavno ne gre."

Opozorila je tudi, da je pri nadaljnjem omejevanju epidemije problem premajhno število epidemiologov, zato razmišljajo, kako bi lahko popolnili njihove vrste. "Naše življenje bo temeljilo na terenski epidemiologiji, ki bo nadzorovala karantene, iskala kontakte," je dejala Beovićeva. "To nam bo omogočilo normalno življenje. Zato dovoljujemo zbiranje do 50 oseb. To je številka, ki jo epidemiologi še lahko obvladajo na terenu."

Hrvaška plaža Koronavirus Svet O ukrepih zaradi covid-19 na Hrvaškem na telefonu Janša in Plenković

Povedala je tudi, da v Sloveniji dnevno testiramo med 800 do 1000 oseb, do sedaj je bilo na milijon prebivalcev opravljenih 50 tisoč testov. "Zelo važno je, da veliko testiramo, da ne zgrešimo niti enega obolelega," je povedala Beovićeva in dodala, da testiranje ob prihodu v državo zaradi inkubacijske dobe bolezni ni učinkovito. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Covid_1984 11:25 30.junij 2020.

    težava vseh nas je ravno v tem, ker se to nesrečnico, ki je prišla iz neke kleti in zanjo ni še nihče nikoli slišal, sploh kaj upošteva. domov naj gre raje kaj skuhat, ker bo tam neprimerno bolj koristna, kot ...prikaži več da nas s svojim fašizmom duši in nam odreja vsak korak našega življenja. tako izgleda tehnokracija, upam, da vam je všeč.

  • Lijana Gunc 11:19 30.junij 2020.

    Zdravnici zaupam, vprašanje je, koliko jih bo nasvete upoštevalo.

  • b7e8b1c2e9aca2850cbdf460d788b88b6985cbe9 11:08 30.junij 2020.

    kakšna rumena lista neki ZAPRITE MEJO