Slovenija
181 ogledov

Pozivanje in propaganda do zaključka volitev prepovedana

Volitve 2017 Obvestilo
Ob polnoči se je pred nedeljskim drugim krogom volitev predsednika republike uradno zaključila volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk ...

Volilni molk, ki je začel veljati ob polnoči pred predsedniškimi volitvami, je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko bodo zaprli vsa volišča po državi.

Za volilno kampanjo pa štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah. Gre za propagando v medijih, elektronskih publikacijah in propagando z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank ter pozivanje volivk in volivcev, koga naj volijo.

Za kršitev so predvidene globe, in sicer od 700 do 3.000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 150 do 400 evrov za posameznika.

Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve bo obravnaval kršitve volilnega molka na podlagi Zakona o volilni in referendumski kampanji.


Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka:

080 21 13: Dežurna služba Inšpektorata Republike Slovenije za notranje zadeve: v soboto, 11. novembra 2017, od 7. do 19. ure, v nedeljo, 12. novembra 2017, od 7. do 19. ure.

080 12 00: Operativno-komunikacijski center Generalne policijske uprave: v soboto, 11. novembra 2017, od polnoči do 7. ure in od 19. ure do polnoči, v nedeljo, 12. novembra 2017, od polnoči do 7. ure


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.