Slovenija
31 ogledov

Pred izvršbo 520 nekdanjih delavcev

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Zavarovalnica od več kot 520 nekdanjih Vegradovih delavcev terja plačilo premij, ki jim jih je podjetje sicer odtegnilo od plač, denarja pa zavarovalnici ni posredovalo. Zdaj jim grozi, da bodo morali plačati s sredstvi z naslova nadomestila za brezposelnost.

Nekdanjim delavcem Vegrada grozi izvršba zaradi neplačanih premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki jim jih je podjetje sicer prikazalo na plačilnih listah, a Vegrad zneskov ni nakazal zavarovalnici.

Sindikalist Srečko Čater opozarja, da bi v primeru izvršbe več kot 520 nekdanjim delavcem odtrgali od nadomestil za brezposelnost. Prepričan je, da bi zavarovalnica lahko z opomini počakala do konca sodnega postopka, ki zaradi nepravilnosti pri poslovanju poteka zoper nekdanjo glavno direktorico Hildo Tovšak.

Zavarovalnica lahko poplačana iz stečajne mase

V zavarovalnici Adriatic Slovenica obžalujejo razmere in pojasnjujejo, da so imeli delavci z zavarovalnico sklenjene pogodbe za dopolnilno zdravstveno zavarovanje in so jih dolžni plačati, saj jim je zavarovalnica nudila zavarovalno kritje in jim tudi krila stroške zdravstvenih storitev. Ko je Vegrad, ki je v stečaju od oktobra 2010, zavarovalnici prenehal plačevati premije namesto delavcev, je zavarovalnica za terjanje neplačane premije uveljavila dva pravna naslova, in sicer tako od delavcev kot tudi od Vegrada, ki se je s posebno pogodbo zavarovalnici zavezal plačati to premijo kot solidaren dolžnik.


Zavarovalnica tako skladno s pravnimi možnostmi terjatve uveljavlja do obeh – do delavcev in do Vegrada – s prijavo v stečajno maso. V primeru, da bo odtegnjene, vendar neplačane premije Vegradovih delavcev zavarovalnica prejela iz stečajne mase, bo delavcem terjatve do njih sorazmerno znižala.

Zaradi težkih razmer bodo omogočili obročno plačilo

V zavarovalnici napovedujejo, da bodo zaradi težkih socialnih razmer postopke izterjave premije zavarovancem iz Vegrada prilagodili. Zavarovance bodo obravnavali individualno in jim omogočili obročno plačilo. Prav tako jih pozivajo, da se za dogovor o poravnavi obveznosti čim prej obrnejo na referente zavarovalnice, ki so navedeni v prejetih opominih pred izvršbo. Začetek izvršbe bi bil zaradi stroškov postopka bistveno manj ugodna možnost, opozarjajo na zavarovalnici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.