Slovenija
11596 ogledov

Pred neurjem se je k gasilcem umaknilo dvesto tabornikov

Podrto drevo. Saša Despot
Zaradi neurja so imeli gasilci ponoči polne roke dela, največ s podrtimi drevesi, ki so zapirala ceste.

Klici na pomoč so se začeli že okrog pol devetih, na Koroškem in Celjskem. V Dravogradu je voda zalivala hiše, v Velenju pa so odstranili podrto drevo iz cestišča, preprečili nadaljnje vdiranje vode v stanovanje, prekrili streho poslovnega objekta ter posesali vodo iz njega, zavarovali poplavljen podvoz in odmašili odtočne jaške.

Pri gasilcih vedrilo skoraj 200 tabornikov

"Gasilci PGD Vinska gora so zaradi neurja v gasilskem domu začasno namestili 102 tabornika, gasilci PGD Šentilj pri Velenju pa prav tako v svojem gasilskem domu 90 tabornikov," poroča portal uprave za zaščito in reševanje.

"Nikogar ni bilo treba reševati, naši taborniki so imeli postavljene šotore, so pa izkoristili poznanstva in prenočili v gasilskem domu, da niso imeli mokrih spalnih vreč," je pojasnil Miha Maček iz Zveze tabornikov Slovenije. 

V Dobrni pri zdravilišču se je podrlo pet dreves, še tri pa so morali gasilci odstraniti s ceste. V Celju je neurje divjalo kakšne pol ure kasneje, veter je razkril več streh, v Prekorju pa podrl drog javne razsvetljave.

Podrta drevesa so s cest odstravnjevali v Konjiški vasi v občini Slovenske Konjice, v Mali Pirešici v občini Žalec, dve sta padli na cesto Socka–Vitanje. Voda je poplavila tudi proizvodne prostore podjetja Unior v Slovenskih konjicah.

Nekaj pred deseto je neurje divjalo nad občino Kamnik, gasilci so se spopadali z meteorno vodo, na glavno cesto v Soteski pa se je podrlo drevo, ki je polovično zaprlo cesto.

Ob 22.04 so v Podlogu v Savinjski dolini, občina Žalec, zaradi udara strele zagorele deske na podstrešju gospodarskega poslopja. Slabih petnajst mint kasneje je v Višnji Gori strela udarila v drog električne napeljave, a do požara ni prišlo.

Drevesa so se na cesto podrla še na Ponkvici v občini Šentjur, v Zavrhu pri Galiciji v občini Žalec, v Kasazah v občini Žalec, v Trojnem v občini Laško, drevo so morali odstraniti tudi s ceste Ježce–Mišji Dol v občini Šmartno pri Litiji.

Veter je svojo moč pokazal tudi v občini Brežice, kjer se je ob 22.40 na cesto Kapele–Rakovec podrlo več dreves, več dreves je padlo tudi na cesto Vače–Slivna, občina Litija. Drevesa so odstranjevali tudi s ceste Gradac–Semič pri naselju Stranska vas ter v naselju Češnjice, občina Ivančna Gorica ter na cesti Metlika–Krvavčji Vrh.

Nekaj posledic neurja se je pokazalo šele zjutraj.

Tako se je ob pol petih 4.32 se je na Konjiški cesti v Vitanju drevo podrlo na električne vodnike. Na Trnjavi, občina Lukovica, podrto drevo oviralo dostop do stanovanjske hiše, ob petih so na cesti Ambrus–Brezovi Dol v občini Ivančna Gorica gasilci s pomočjo traktorja odstranili tri podrta drevesa, ob 6.23 so na cesti Osredke–Vinje, občina Dol pri Ljubljani, delavci CP Kranj odstranili podrto drevo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 12:34 03.avgust 2017.

    Kaj bi mi brez gasilcev ? Spomnite se jih ko bodo zahtevali višje plače .