Slovenija
5105 ogledov

Predlagajo umik: "Zahteva je neživljenjska"

moški dokumenti odločba računalnik
Postopek lastnika dodatno finančno obremeni.

Poslanci SDS so v državni zbor vložili predlog dopolnitve gradbenega zakona, s katerim bi enostanovanjske stavbe izvzeli iz postopkov pridobivanja uporabnega dovoljenja. Menijo namreč, da je zahteva, da se mora uporabno dovoljenje pridobiti pred vselitvijo v objekt za lastno rabo, neživljenjska.

"Predlagatelji ugotavljamo, da obstoječi gradbeni zakon v praksi uvaja številne nove birokratske ovire in nekatere nepotrebne postopke. Eden od takih je tudi pridobitev uporabnega dovoljenja za enostanovanjske stavbe," so navedli v poslanski skupini.

Gradi se počasi in skladno s finančnimi možnostmi

Tako predlagajo, da za začetek uporabe objekta, za katerega je predpisana pridobitev gradbenega dovoljenja, ne bi bilo potrebno uporabno dovoljenje, če bi šlo za nezahteven objekt ali za enostanovanjsko stavbo. Uporabno dovoljenje za slednje bi se lahko izdalo na zahtevo investitorja.

"Če upoštevamo specifiko slovenskih enostanovanjskih gradenj, je jasna tradicija samogradnje. V teh primerih je tudi shema financiranja prilagojena, gradnja pa poteka počasi, v skladu s finančnimi zmožnostmi investitorja. Zato je zahteva za pridobitev uporabnega dovoljenja pred vselitvijo v enostanovanjski objekt za lastno rabo neživljenjska," ocenjujejo.

Obvezno navodilo ministra inšpekcijskim službam, naj za enodružinske hiše brez uporabnega dovoljenja izdajajo zgolj opozorila brez odločb o izvršbah, zgolj začasno omili neživljenjskost zakona, pomeni pa dodatno administrativno breme za državo in ohranja administrativno breme za investitorja, menijo predlagatelji.

gradnja hiša novogradnja | Avtor: Profimedia Profimedia

Uporabno dovoljenje kot pogoj za hišno številko

Zakon določa, da je treba imeti za začetek uporabe objekta, za katerega je predpisana pridobitev gradbenega dovoljenja, uporabno dovoljenje, razen za nezahteven objekt. Uporabno dovoljenje je pogoj za določitev hišne številke.

Uporabno dovoljenje se izda med drugim na podlagi izjav projektanta, nadzornika in izvajalca, da so dela dokončana, skladna z izdanim gradbenim dovoljenjem in da so izpolnjene predpisane bistvene zahteve. Tehnični pregled ni potreben, razen če gre za zahtevne objekte in objekte z vplivi na okolje.

Če ni fasade, opozorilo in eno leto časa

Ministrstvo za okolje in prostor je v začetku oktobra gradbeni inšpekciji izdalo navodilo, naj lastnikom enostanovanjskih stavb, ki se po 1. juniju 2018 uporabljajo brez fasadne izolacije in pridobljenega uporabnega dovoljenja, sprva izreče ustno opozorilo in določi rok za odpravo nepravilnosti. Ta bo načeloma eno leto, v primeru obstoja izjemnih socialnih okoliščin, ki kažejo na to, da v tem času lastnik izvedbe fasade ne bo mogel zaključiti, pa je priporočen še daljši rok.

gradnja Slovenija Nova obveznost za vse, ki bi radi gradili

Ministrstvo je takrat opozorilo, da uporabno dovoljenje uporabniku zagotavlja, da je objekt varen in da ne predstavlja tveganja za zdravje in življenje njegovih uporabnikov ter tudi okolice.

gradnja Novi zakon Slovenija V katerih primerih boste lahko legalizirali črno gradnjo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 07:53 18.november 2018.

    To velja le za navadne državljane. Za elito, kot so, naprimer, cigani, to ne velja.

  • Avatar Sulinna
    Sulinna 00:19 17.november 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top