Slovenija
14925 ogledov

Predstojnica infekcijske klinike: Malo smo živčni ...

Infekcijska klinika v Ljubljani UKC Ljubljana
Predstojnica infekcijske klinike priznava, da so malo živčni.

"Za prebolelega smatramo tistega, ki je dvakrat negativen oziroma gre lahko nazaj v okolje, ko se simptomi umirijo in mine 14 dni. To je morda zelo konzervativno, dolgo obdobje, po nekaterih tujih smernicah je to že dosti prej, ampak hočemo biti na varni strani. Za zdravstvene delavce in vse, ki so pri svojem delu v tesnih stikih z drugimi, da sme nazaj v službo sta zahtevana dva negativna brisa," je povedala predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc.

"Smo v podobni fazi, ko smo na začetku, ko ne veš, kaj ti prinese prihodnost, malo smo živčni. Zdaj je malo bolnikov, od deset do dvanajst jih je na intenzivni negi ampak to se lahko zelo hitro spremeni. Ne misliti, da je zdaj lahko tako, kot je bilo pred epidemijo. Gre za stabilno fazo epidemijo, kam nas bo to peljalo, še ni mogoče napovedati. Na vse apeliram, da še naprej upoštevajo navodila glede socialne distance, higiene rok. Kadar smo imeli skupke ljudi, ki so bili okuženi, smo vedno ugotovili, da jih je bilo veliko na kupu naenkrat," je opozorila. 

Japonskega zdravila, ki je prišlo v Slovenijo, še niso predpisali. "Zadnje dni smo imeli malo sprejemov, čakamo še na primernega bolnika. Smo pa dobili dobro novico, da smo vključeni v raziskavo, kjer se uporablja remdesivir, tako da bodo najtežji pacienti spet imeli dostop do tega zdravila," je dejala in dodala, da bi lahko že naslednji teden začeli z zbiranjem krvne plazme tistih, ki so covid-19 preboleli. Njihova kri namreč vsebuje protitelesa za virus. "Verjamem, da bomo imeli kandidate, ki bodo z veseljem darovali plazmo," je dejala Lejko Zupančeva. 

Delali bodo 12 ur na dan in ob sobotah

"Skladno z napovedmi smo začeli postopno odpirati termine za ambulante in pregledovati druge paciente, ki nujno potrebujejo obravnavo ali zdravljenje. Vse prosim za razumevanje in potrpljenje ter spoštovanje navodil, ki jih dajemo. Skušamo jih organizirati na čim bolj varen način, to pomeni, prihod ne več 15 minut pred terminom, pacienti pa naj stavbo takoj po pregledu zapustijo," je dejal direktor UKC Janez Poklukar. 

Pacienti bodo dobili nove datume, stari termini niso relevantni. Poskušali bomo zaostanek loviti tako, da podaljšamo delovni čas ambulant, ambulante bodo predvidoma delale 12 ur na dan, planirali smo tudi delo ob sobotah.

"V tem tednu smo zasledili 200 odstotkov več obiskov v urgentnih ambulantah, še vedno pa 25 odstotkov manj kot pred epidemijo. Na polikliniki smo pregledali 74 odstotkov več pacientov kot v obdobju najhujše epidemije, na pediatrični  sto odstotkov več. Ta teden smo naredili skoraj 4000 ambulantnih pregledov dnevno, v najhujših dneh epidemije pa 2300," je pojasnil Poklukar. 

Na infekcijski kliniki so danes odprli ambulanto za tiste s sumom na covid-19 ali tiste, ki so potrjeno bolni a niso hospitalizirani. "Notri je šest ordinacij, nekatere imajo ležišča, ločena je čista nečista pot, imamo dva zunanja vhoda za tiste, ki že vedo, da so okuženi. Glede na dane razmere je to velika pridobitev in mislim, da nam bo še dolgo služila, tudi ko ne bo več covida-19," je povedala predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc.

dezurni@zurnal24.si
 

 

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:06 17.april 2020.

    Sej,da človeka razglasite za pozitivnega,tolk časa delate teste s testerjem ki so nezanesljivi,da je človek pozitiven,pol pa hop po njem in izvajat poskuse take in drugačne?Zmagovalna je pa tista izjava enga vajenca za ranocelnika,da je potrebno bolnike dajat v umetno ...prikaži več komo,tut ,če se dobr počut?

Sorodne novice