Slovenija
6911 ogledov

Prehod čez Slovenijo brez pogojev PCT dovoljen le okuženim, zdravim pa ne

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Profimedia
Zdravi ljudje brez pogojev PCT v tranzitu ne bodo mogli vstopiti v državo kljub vsem potrebnim dokazilom, da imajo namen odhod v drugo državo, bo pa to dovoljeno bolnim oziroma osebam, pozitivnim na SARS-CoV-2.

Z novim odlokom, ki se začne uporabljati v četrtek, 15. julija 2021, se ukinjajo seznami držav in izenačujejo pogoji za vstop v Slovenijo. Vstop bo dovoljen le prebolevnikom, cepljenim in testiranim, enako bo veljalo tudi za potnike v tranzitu ter za mednarodni tovorni in potniški promet. 

Se bo pa tujcu, ki je pozitiven na SARS-CoV-2 dovolilo tranzit čez Slovenijo, "če ob vstopu v Republiko Slovenijo nedvomno izkaže, da je namen vstopa le tranzit čez Republiko Slovenijo", piše v Uradnem listu. 

To pomeni, da zdravi ljudje brez pogojev PCT v tranzitu ne bodo mogli vstopiti v državo kljub vsem potrebnim dokazilom, da imajo namen odhod v drugo državo, bo pa to dovoljeno bolnim oziroma osebam, pozitivnim na SARS-CoV-2. 

"Tujcu, ki nima prebivališča v Republiki Sloveniji, se vstop v Republiko Slovenijo ne dovoli, če ob prehodu meje pove, da je pozitiven na SARS-CoV-2 ali izkazuje očitne bolezenske znake, značilne za okužbo z virusom SARS-CoV-2, dovoli pa se mu tranzit čez Republiko Slovenijo ob upoštevanju priporočil NIJZ, če ob vstopu v Republiko Slovenijo nedvomno izkaže, da je namen vstopa le tranzit čez Republiko Slovenijo."

Uradni list št. 109/2021 z dne 9. 7. 2021

Dokazila za prehod

Kot dokazilo za izpolnjevanje pogojev PCT bo Slovenija odslej upoštevala tudi evropsko digitalno covid potrdilo in digitalno covid potrdilo tretje države, manj pa bo izjem za vstop v državo brez napotitve v karanteno in negativnega testa. To bo odslej dovoljeno le dvolastnikom in otrokom, mlajšim od 15 let v spremstvu starša ali skrbnika. Ostali bodo brez pogojev PCT napoteni v 10-dnevno karanteno. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v Slovenijo dovoli in se ga napoti v karanteno na domu za deset dni le, če nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 10:22 14.julij 2021.

  Janez rabi razloge da bo izpustil zrak iz gum petkovih kolesarjev...mrtvi od Covida ...sitnica,..kako brat...?!

 • Michael_Colon 10:14 14.julij 2021.

  V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

 • kontrahan 10:04 14.julij 2021.

  Saj ne, da se je vladi zmašal, oni so že po naravi zmašani.