Slovenija
965 ogledov

Preiskovalna komisija bi zaslišala Roberta Goloba

Prometna Policija Saša Despot
Na včerajšnji seji je parlamentarna komisija določila prve priče v primeru preiskave suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo Policije. Obenem so domnevno zlorabo UPPD označili za največjo afero doslej.

Včeraj se je za zaprtimi vrati na prvi redni seji sestala parlamentarna komisija, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo Policije. Preiskava je bila odrejena februarja letos z namenom, da bi ugotovili, ali so se člani tretje vlade Janeza Janše in sedanje vlade Roberta Goloba politično vmešavali v konkretne predkazenske in druge postopke ter ob tem nedopustno vplivali na delo Policije.

V stranki SDS namreč vladi Roberta Goloba očitajo politične pritiske na Policijo, kar naj bi dokazovali pismi nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega šefa Policije Boštjana Lindava. Predsednik parlamentarne komisije Miha Lamut (Svoboda) je včerajšnjo sejo označil za precej produktivno, dorekli so namreč prva preiskovalna dejanja in določili prvi seznam prič.

Včeraj so tako določili zunanje in notranje svetovalce, zelo hitro pa bodo na vrsti tudi priče. Obenem so prejeli tudi zahtevo za izločitev zunanjega svetovalca, dr. Lobnikarja, kar je bilo podano s strani SDS. Zahtevo je Lamut označil za "brezpredmetno."

Kot je dejal Lamut, bodo v okviru preiskave zahtevali sklepe o preiskovalnih dejanjih ter pridobivali materiale ter dokaze s strani Policije, NPU, informacijskega pooblaščenca in Urada za preprečevanje pranja denarja. "Preiskovalna komisija bo od Policije in službe generalnega direktorja policije zahtevala, da preiskovalno policijo seznani s poročilom Boštjana Lindava v domnevno vpletanje v delo policije na podlagi 13. člena ZODPol, ki ne sme biti anominizirano," je dejal Lamut.

Obširen seznam prič

Trenutno seznam prič za zaslišanje obsega nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar, nekdanjega v. d. generalnega direktorja Policije Boštjana Lindava, premierja Roberta Goloba, generalno sekretarko vlade Barbaro Kolenko Helbl, generalno sekretarko Gibanja Svoboda Vesno VukovićMiloša Njegoslava Milovića, nekdanjega predsednika vlade Janeza Janša kot tudi nekatere ljudi s finančne uprave in z UZPPD. Dejal je še, da je bil eden izmed predlogov za pričo anonimno sporočilo, ki so ga morali zavrniti že v samem sklicu parlamentarne komisije.

"Hočemo, da to pelje do razrešitve vpletanj in do razjasnitve okoliščin namigovanj in sumov, kaj se je dogajalo v trenutni vladi," je zatrdil Lamut. Kot je dejal, je to sedaj prioriteta parlamentarne komisije, saj "najprej zdravimo in celimo tisto rano, ki krvavi." Obenem je še komentiral tudi nedavna razkritja o domnevni zlorabi Urada za preprečevanje pranja denarja. Dejal je, da gre pri tem za eno največjih afer v zgodovini Slovenije, in da mora biti to nedopustno delovanje nemudoma raziskano.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 14:36 18.maj 2023.

    Parlamentarna komisija bi ga zaslišala ?. Kaj nima Golob imuniteto ? Spet bi sekta tratila čas brez kakršnega koli učinka. Ne morejo iz svoje kože destruktivnega početja in revanšizma..