Slovenija
13 ogledov

Premoženje mariborske nadškofije na dražbo

Nadškofija Maribor z nadškofom Krambergerjem na čelu si želi nazaj stavbo na Gla Žurnal24 main
Marca se bodo zvrstile prve tri dražbe premoženja finančno obubožane mariborske nadškofije.

Na zahtevo Unicredit banke in podjetja Mollier je mariborsko sodišče prvo dražbo razpisalo za 10. marec, ko bodo skušali najti kupca za orglarsko delavnico v Hočah, ki jo je sodno zapriseženi cenilec ocenil na dobrih 1,5 milijona evrov.

Kot je razvidno iz razpisa dražbe na spletni strani sodišča, sta izvršilno zadevo kot upnika predlagala Unicredit in Mollier. Javne dražbe se lahko udeležijo le tisti, ki vsaj tri delovne dni pred dražbo, do 5. marca, položijo varščino, ki znaša desetino ugotovljene vrednosti nepremičnin.

Dvom v uspešnost dražbe

Unicredit je sicer predlagal še prodajo zemljišča in dela stavbe samostana v Studenicah, ki je ocenjen na 535.000. Dražbo je razpisalo okrajno sodišče v Slovenski Bistrici, potekala pa bo 12. marca. Na istem sodišču bo 26. marca na zahtevo Molliera potekala še dražba nadškofijskega vinograda v Brezju pri Poljčanah, kjer ima cerkev v lasti dve manjši parceli z izklicno ceno skoraj 10.000 evrov.

Vprašanje je, ali bodo glede na aktualna razmere na trgu nepremičnin ter sodeč po številnih neuspešnih poskusih stečajnega premoženja drugih upraviteljev, tokratne prve dražbe sploh uspešne. Medtem ko vsaj celjsko podjetje, ki ima do nadškofije le 25.000 evrov terjatev in zamudne obresti, lahko upa, da bo nekoč vendarle poplačano, pa slabše za zdaj kaže Unicreditu, ki mu mariborski cerkveni vrh, glede na podatke iz razpisov dražb, dolguje več kot 12 milijonov evrov.

BKS in Sparkasse manj odločno

Nadškofija Maribor ima sicer dolgove tudi do drugih upnikov, predvsem bank, med katerimi sta vsaj na hipoteki za Studenice vpisani tudi banki BKS in Sparkasse, ki pa v boj za terjatve nista stopili tako odločno.

Oktobra lani se je po zaslugi italijanskega tednika L'Espresso v javnosti pojavilo ugibanje, da naj bi Vatikan preko svoje banke IOR mariborski nadškofiji pomagal s 40 milijoni evrov brezobrestnega posojila za pokrivanje dolga, ki je nastal ob finančnem zlomu družb Zvon ena in dva. Že naslednji dan so v Svetem sedežu takšne informacije odločno zanikali.

Avstrijske pomoči še ni

Prav tako ni za zdaj očitno še nič od pomoči škofije Gradec-Seckau, ki je bila pripravljena z nakupom nepremičnin rešiti sosednjo mariborsko nadškofijo. Avstrijci so po poročanju medijev med drugim želeli z nakupom pred bankami upnicami rešiti sedež mariborske nadškofije, Alojzijevo cerkev in prostore teološke fakultete.

Na mariborskem sodišču se je septembra lani začel tudi sodni postopek, v katerem slovenska Raiffeisen banka, hčerinska družba avstrijske Raiffeisen Bank International, toži nadškofijo za 7,6 milijona evrov.

Komentarjev 1
  • dragec 10:36 02.marec 2014.

    to je maslo cerkve, pokojnega Bajuka in "uspešne" vladavine plešastega velikega vodje ssdss