Slovenija
20936 ogledov

Prepoved birmanskih botrov? To pravijo na ljubljanski nadškofiji.

maša cerkev duhovnik
V župniji Beltinci so nedavno prepovedali birmanske botre. Se sedaj to obeta tudi v drugih župnijah?

Nedavno smo poročali, da so v župniji Beltinci prepovedali birmanske botre. Kot razlog so navedli, da botri ne izpolnjujejo svoje vloge, saj mladega človeka ne podpirajo na poti vere. Tradicija, ki bi morala birmanca voditi v uspešno versko življenje, se je namreč sprevrgla v iskanje najbogatejšega botra, ki bi birmancu podaril drago darilo.

Prepoved birmanskih botrov je dvignila veliko prahu, saj veliko staršev meni, da je to tradicija, ki je izjemno pomembna za birmanca. Glede tovrstne prepovedi smo se obrnili tudi na več slovenskih škofij in povprašali, ali tudi oni v prihodnje načrtujejo prepoved birmanskih botrov. Odgovore smo za zdaj dobili samo iz ljubljanske nadškofije.

Spremembe napovedali že lani

Kot so nam sporočili iz Nadškofije Ljubljana, je murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf spremembe birmanske pastorale napovedal že lani. Za odločitev župnije Beltinci pa je odgovoren tamkajšnji škof, ki najbolje pozna razmere in se suvereno odloča za pastoralne usmeritve.

Frančiškanska cerkev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Zakrament svete birme je zakrament podelitve darov Svetega Duha in potrditve kristjana v veri, da pozna svojo vero in je pripravljen po njej živeti. Birmanski botri pa imajo nalogo, da mladega človeka podpirajo na poti vere, v verskem življenju in to najprej s svojim zgledom življenja po veri, potem pa tudi z besedo. Zgodi se, da birmanci in starši pravilno ne razumejo osnovne vloge botra in prosijo za botre ljudi, ki ne ustrezajo pogojem botrstva in žal ne morejo biti botri," so zapisali v svojem odgovoru.

Podobnih sprememb drugod ni na vidiku

Dejali so še, da v ljubljanski nadškofiji podobnih sprememb, kot so jih uvedli v župniji Beltinci, ne načrtujejo. Sami v botrstvu namreč vidijo pastoralno priložnost, da verniki, ki službo boga sprejmejo, sami naredijo korak v poglobitvi verskega življenja in odnosa z Bogom ter jim je izziv biti svojemu birmancu zgled dejavnega katoličana.

Vprašanja glede prepovedi botrov smo naslovili tudi na Nadškofijo Maribor, Škofijo Novo mesto ter Škofijo Celje, od koder odgovorov še nismo prejeli.

maša cerkev duhovnik Slovenija Slovenija Prispevki duhovnikom. Ministrstvo predlaga te spremembe.
Komentarjev 18
  • Željko 05:54 14.marec 2023.

    Mi je popolnoma vseeno za to finančno mafijo RKC. Sem ŽAL krščen in niti približno ne hodim v cerkev. Žal zato ker sem bil kot otrok v to prisiljen in ne po svoji volji. Imam otroke kateri niso krščeni in ...prikaži več ne bodo in ne hodijo v cerkev dokler ne bodo odrasli in se bodo za to če bodo želeli sami odločili. Kaj bodo pa drugi rekli mi je pa zadnje kar me v življenju skrbi

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 18:42 13.marec 2023.

    Pa kaj si tio zmešani škofje mislijo,da bodo namesto otrokom dali denar škofom?? Veliko oltrok je zaradi tega šlo k birmi saj so botri poskrbelui za lep daraliasedaj ps bo to otrokom brezveze!!! Res škofje v Sloveniji dobro skrbijo ,da ...prikaži več bodo cerkve počasi popolnoma prazne seveda potem ne nodo oni nič lrivi!!

  • mitja35 09:29 13.marec 2023.

    A p.Rupnik je tudi boter....?