Slovenija
6039 ogledov

Pretresljiv zapis: "Hoteli smo verjeti, a občutimo grozo"

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
"Rdeči, beli, rumeni, zeleni. Kaj bo imelo to veze s tabo, ko boš tam z mano in se bova pogovarjala zgolj z očmi?"

Pretresljiv zapis zdravstvenih delavcev: Tudi mi smo hoteli verjeti, a občutimo grozo, ki ji ni videti konca

"Verjamem da ste skeptični, naveličani, zmedeni in negotovi, dragi moji virtualni bralci, namišljeni filozofi in vse preveč pametni reševalci sosedovih težav, ker vi jih pač nimate," pišejo zdravstveni delavci v zapisu na portalu zdravstvena.info.si. "Zaposleni v zdravstvu le redko komentiramo trditve in izjave wannabe influencerjev na socialnih omrežjih. Osebno preprosto ne vidim smisla, niti potrebe - nemogoče je stanje v naši stroki obrazložiti nekomu, ki ni domač na tem področju."

Seja vlade vlada janševa vlada Covid-19 Slovenija Od danes naprej epidemija: Takšne so številke!

Ukrepi so omejili našo svobodo, zaradi česar ne moremov eč na kavo. "Ampak, glejte, vsi smo prestrašeni, tudi mi, delavci v zdravstvu. In to vsak dan vsak dan bolj namesto manj," pišejo pri pri zdravstvenem portalu. "Dejstvo je, da v negotovih razmerah in za povrh še na globalni ravni ni mogoče izbrati tiste prave, ene in edine rešitve, ki bi zadovoljila potrebe nas vseh. Pa vendar, poizkušamo, se trudimo, privajamo in raziskujemo. Izčrpani žrtvujemo svoje družine v upanju, da nas vsaj malo razumejo in podpirajo. Hotela sem v Lombardijo, hotela sem v Dom Šmarje pri Jelšah, čutila sem, da moram tja. Ozrem se na leto in pol staro hčer, moj svet, in kolebam - kako naj bom brez nje štiri tedne Kako naj bo ona brez mene? Komu zaupati? Kaj, če je ne vidim več? Katera je prava odločitev?"

Jelko Kacin Slovenija Epidemija: Kacin pojasnil, kaj se s ponedeljkom spreminja

Oboleli, umirajoči in njihovi svojci se zaradi zaprtja DSO ne vidijo. "Ne morete do njih, se dostojanstveno posloviti, zjokati, jih prijeti za roko in reči tukaj smo, ob tebi. Radi te imamo, imaš še kakšno željo?" piše avtorica na zdravstvenem portalu. "Ostajamo jezni in brez odgovorov, prepuščeni sami sebi in negotovosti, kako bomo s tem žveli. Potreba, da nekoga kaznujemo za našo rano, raste. In, četudi bi odgovore imeli na dlani, kaj bi si z njimi lahko pomagali. Virus bi poslali na drug planet? Tu smo in to se nam dogaja, to je realnost. Sedimo ob pacientih, ki to več niso. Postajate moji, naši. Jaz postanem vaša opora in stik, tisto nekaj, kar daje upanje."

"Ponoči se privijem k moji hčeri, jo objamem in ji prišepnem : 'In the end….it’s all gonna be ok, you know? It always IS!"
Zdravstvena delavka na portalu zdravstvena.info.si

Koronavirus - UKC Ljubljana | Avtor: UKC Ljubljana Koronavirus - UKC Ljubljana UKC Ljubljana
A od vseh sprejemov, dnevnih reorganizacij zdravstvenid elavci postajajo utrujeni. "Sodelavci izginjajo za več tednov in vsakršna oblika pomoči je več kot dobrodošla," pišejo pri zdravstvenem portalu. "Ti ležiš tam, priklopljen na dihalni aparat, tvoja nova pljuča. V novem svetu. Samo tanka, filmska obleka me loči od nečesa tako nepoznanega, nalezljivega, drugačnega. Tudi zaposleni v zdravstvu smo hoteli verjeti, a občutili smo grozo. In veste kaj? Ni ji videti konca. Počasi obupujem, postajam apatična, nezainteresirana. Družina mi razpada, starši bolehajo. Pa vendar, moje misli so pri tebi. Kako se počutiš? Lahko dihaš?"

koronavirus Maribor covid-19 Slovenija Janša: Od ponedeljka za 30 dni za celo državo razglašena epidemija

In dodaja: "Ne razumem vas tistih, ki ukrepov ne zmorete spoštovati. Zakaj ste tako nezaupljivi in prestrašeni. Preberem ukrepe, godrnjači in nejevolneži me ne zanimate. In ja. Razumem, da se tudi vi soočate z osebnimi stiskami. Kar naenkrat so domači preveč domači, skrbi vas za prihodnost, ekonomijo, otroke - kakšno bo življenje z manj denarja. Kaj bo, če bo. Podobno kot jaz. Ampak, roko na srce, pomaga pa kaj dosti ne. Odgovora ne dobimo, ker ga ni. In ravno v kaosu masa ljudi potrebuje odločne in trdne voditelje. Da imamo vsaj malo občutka, da smo varni in pomembni. Rdeči, beli, rumeni, zeleni. Kaj bo imelo to veze s tabo, ko boš tam z mano in se bova pogovarjala zgolj z očmi? Maska in ukrepi vas ne ovirajo. Ovira ste vi. Bodite strpni in verjemite, da bo bolje. Prihodnost je svetla, eč se boste držali ukrepov in bo vsak poskrbel za koščem mozaika, ki bo premagal koronavirus."

janez janša Slovenija Janša: "Vse ostalo bo moralo nekaj časa počakati"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Janez Mušič 19:57 19.oktober 2020.

    Moja žena že 30 let dela V UKC višja medicinska sestra in v kriznih časih je več v službi kot doma. Me je poklicala, če sem bral ta članek in se smeji kajti čisto nič ni res kar omenjajo v ...prikaži več članku, razen to, da imajo ogromno dela, ker vsak dan prihajajo novi in novi PACJENTI. Rekla je tudi, da škoda ker ni nobenega imena v članku, da bi koga malo vprašala pa ni imen pravi, ČUDNO

  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 17:04 19.oktober 2020.

    Žal je ranocelniška mafija spet zmagala v prikazovanju "nemogočih"razmer po bolnicah!Nihče pa ne govori o tem,da so največ okužb povzročili sami s svojim vehementnim obnašanjem in samoizolacijo pred ostalimi boleznimi.Zadnjih 6.mesecev obstaja samo ena bolezen in to je supernevarni "bacilček"!Vsi ...prikaži veči z drugimi bolznimi naj gredo še za ene par mescov ležat v mrliške vežce in naj počakajo kaj bo?Sramota in tile jamrajo,ko,da se jim godi največja krivica,u PM pejte banda ranocelniška!!

  • Snežinko 10:17 19.oktober 2020.

    Ne vem, kakšna ženska sploh upa "kolebati" med svojim leto in pol starim otrokom in starostniki? Ni mišljeno nič slabega, ampak dejstvo je, da v takem primeru sploh ni vprašanja: imaš doma SVOJEGA otroka, ki ima še celo življenje pred ...prikaži več seboj in je popolnoma odvisen od tebe. Če greš pomagat v DSO obstaja verjetnost, da zboliš, bognedaj umreš in otrok ostane sam? Leto in pol star? In celo upaš "kolebat" ? Brez zamere, ampak pri takem razmišljanju se je za vprašat, kam gre svet in (nekateri) ljudje.