Slovenija
157866 ogledov

Epidemija: Kacin pojasnil, kaj se s ponedeljkom spreminja

Jelko Kacin Bor Slana/STA
Razglašena je epidemija. Kaj se s prvim dnem epidemije spreminja?

Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da bo od ponedeljka, 19. oktobra, za 30 dni na območju cele države razglašena epidemija. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je za TV Slovenija pojasnil, da je s ponedeljkom formalno razglašena epidemija, kar vladi daje pravno podlago za nekatere ukrepe, ki bodo sledili. "Aktiviral se bo državni načrt, na primer na področju civilne zaščite, da bodo imeli župani ob sebi neko strukturo pripravljeno za pomoč in ukrepanje, če se bodo razmere še slabšale. Slabšale se pa bodoJutrišnje številke ne bodo rekordne, bodo pa rekordne za ponedeljek. Iz teh razlogov, ko pregledujemo vse načrte, predvsem pa načrt zagotavljanja nujno potrebnih bolnišničnih postelj za covid-19, želimo z nekaterimi dodatnimi ukrepi upočasniti širitev tega virusa," je pojasnil. 

Kaj konkretno to pomeni? "Opolnoči se bo razglasila samo epidemija, jutri pa vse tako, kot je bilo doslej," je dejal Kacin. Ostali ukrepi se za zdaj ne spreminjajo.

To pomeni, da se v šolske klopi jutri podajo učenci od 1. do 5. razreda, medtem ko se drugi šolajo na daljavo. Vrtci so odprti normalno kot doslej. Zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in osnovne šole s prilagojenim programom bodo izvajali vse programe v šoli oziroma zavodu. Vzgojni program v domovih za učence s posebnimi potrebami se izvaja v domu. Prav tako se nespremenjeno izvaja delo v dijaških in študentskih domovih. V tednu med 26. in 29. oktobrom bodo v osnovnih in srednjih šolah jesenske počitnice.

Zaposleni gredo na delo kot doslej, je pa Kacin dejal, da bodo pozvali delodajalce, da omogočijo vsem, ki delajo v pisarnah, delo od doma, da se tako zmanjša število poti z doma na delo in druženja na delovnem mestu. 

janez janša Slovenija Janša: "Vse ostalo bo moralo nekaj časa počakati"

Nekatere ukrepe bo vlada bolj natančno razdelala, nekateri že veljajo in jih ne bo zaostrovala, po drugih še ne bo posegla. Kot je izpostavil Kacin, se na primer trgovci dobro držijo navodil, po katerih je v prodajalnah omejeno število kupcev na eno osebo na 20 kvadratnih metrov, zato ni potrebe, da se v tej fazi zapirajo trgovski centri. 

"Želimo, da čim več stvari deluje, se pa moramo na nek način samoomejiti in disciplinirati. Po tem, kar vidimo v zadnjih dveh, treh dneh, koliko ljudi je začelo nositi masko, kako bolj samozaščitno ljudje ravnamo, mislim, da smo na dobri poti in da nekaterih ukrepov preprosto ne bo treba razglasiti ali pa vsaj še nekaj časa ne," je prepričan Kacin. Osebno je mnenja, da bi v 30 dneh, kolikor bo razglašena epidemija, lahko obvladali širjenje koronavirusa. Poudaril je, da bo vlada ukrepe, ki jih bo sprejemala v času epidemije, časovno zamejila. 

Zemljevid občin Slovenija Še dodatni dve regiji rdeči, v teh občinah je najhuje Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Ogromno novih okužb, a morda se le svita na koncu predora

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • ode 07:40 19.oktober 2020.

    "Enim ni dovolj, da so enakopravni državljani, ta primitivec naduto razglaša slovensko prestolnico za svojo balkansko palanko in izganja slovenske policiste. Zbudite se!" je na twitterju zapisal Jože Možina ob posnetku, na katerem znani protestnik razglaša, naj se Slovenci spokajo ...prikaži več v svoje vasi, ker Ljubljana je "naša" (glej VIDEO). Vir: Demokracija

  • silvo82 04:56 19.oktober 2020.

    Tale sonny ima en drug virus. Potrčev virus. Me zanima koliko škode bo ta idiot naredil po Sloveniji

  • Avatar Žare Dolenc
    zare 02:24 19.oktober 2020.

    Sonny, bod' dec pa napiši pravo ime. Nimaš jajc. Revček.