Slovenija
85147 ogledov

Janša: Od ponedeljka za 30 dni za celo državo razglašena epidemija

Janez Janša Tamino Petelinšek/STA
Predsednik vlade je prek Twitterja sporočil odločitev, ki so jo sprejeli na sestanku vlade in strokovne svetovalne skupine.

Od ponedeljka dalje bo za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija, je sporočil predsednik vlade. Vlada je na dopisni seji na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih izdala Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju celotne države.

"V Sloveniji se glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni COVID-19. Priča smo njenemu hitremu in eksponentnemu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom SARS-CoV-2 zahtevajo takojšnjo razglasitev epidemije na celotnem območju Republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in velja 30 dni," je sporočila vlada.

Kaj se s ponedeljkom spreminja, je za TV Slovenija pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. 

V Sloveniji je bila pred tem epidemija razglašena od 12. marca do konca maja, ko smo se spopadali s prvim valom koronavirusa.

janez janša Slovenija Janša: "Vse ostalo bo moralo nekaj časa počakati"

Stroka je v minulih dneh večkrat opozorila, da je treba čim prej ukrepati, da bi se izognili najbolj črnim scenarijem. Zadnja projekcija, ki jo je pripravil Insitut Jožef Stefan, kaže, da bi po optimistični napovedi, ki predvideva pozitivne učinke ukrepov, sprejetih 16. oktobra, lahko videli počasen upad števila dnevno pozitivnih po 22. oktobru. Število hospitaliziranih bi naraščalo še vse do 4. novembra, ko bi doseglo 693, število bolnikov na intenzivni pa do 7. novembra, ko bi bilo na intenzivnih oddelkih 190 ljudi.  

Da nima smisla čakati na učinke ukrepov, sprejetih 16. oktobra, je že v petek poudarila tudi vodja strokovne svetovalne skupine dr. Bojana Beović. "Glede na to, da epidemijski val narašča, najbrž ni smiselno čakati na učinek sedanjih ukrepov, ker bomo s tem izgubili čas. Pri virusu, ki se tako hitro širi kot covid-19, je vsak dan dragocen," je dejala v petek. 

O tem, da so pred nami tedni polni nemogočih preprek, je opozoril generalni direktor UKC Ljubljana. "Še danes samoumevni posegi bodo lahko postali stežka dosegljivi, saj bo vse osebje osredotočeno na reševanje življenj v epidemiji," je opozoril. 

Trenutne razmere v Sloveniji
726 potrjenih okužb v soboto
6.641 aktivnih primerov
13.141 potrjeno okuženih od pojava prvega primera
317 okužb na 100.000 prebivalcev v obdobju zadnjih 14 dni
265 hospitaliziranih
49 bolnikov v intenzivni enoti
188 umrlih

Zemljevid občin Slovenija Še dodatni dve regiji rdeči, v teh občinah je najhuje

Kaj pomeni razglasitev epidemije?

V primeru razglasitve epidemije se začne tako imenovana prva faza rdečih ukrepov, ki vključuje štiri ukrepe. Med ukrepi je zaprtje trgovskih centrov, za kar pa se vlada za zdaj verjetno ne bo odločila, je dejal Jelko Kacin. Šolanje na domu za študente in dijake je vlada zaradi hitrega naraščanja števila okuženih že uvedla, prav tako bo prepoved verskih obredov na novo uveljavljena le za oranžne regije, v rdečih prepoved že velja.

V prvi fazi rdečih ukrepov se zaprejo tudi kulturne ustanove, ki pa so zaradi prepovedi zbiranja več kot desetih ljudi večinoma že same zaprle vrata.

Razglasitev epidemije je pomembna za delodajalce, ki lahko delavcem zaradi višje sile enostransko odredijo delo od doma, zdaj velja, da je potreben aneks k pogodbi o zaposlitvi, s katerim se določi kraj dela, ta je namreč bistven sestavni del pogodbe. 

Že zelo kmalu bodo lahko sledili ukrepi iz drugega rdečega paketa, ki je predviden, potem ko število bolnikov v bolnišnicah preseže 300. To se bo predvidoma zgodilo že v nekaj dneh po razglasitvi epidemije. Drugi paket predvideva šolanje od doma za vse, zaprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, zaprtje hotelov, zaprtje športnih objektov za amaterje, prepoved vseh javnih prireditev in omejitev gibanja med 22.30 in 5. uro zjutraj.

Vsi našteti ukrepi se ne uveljavijo samodejno potem, ko so dosežene meje, ampak o uveljavitvi odloča vlada.

Še naprej ostajajo v veljavi tudi vsa priporočila: dosledna uporaba maske, razkuževanje rok, ohranjanje ustrezne varnostne razdalje in uporaba aplikacije. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 21
 • janez846 20:44 20.oktober 2020.

  Pri nas na firmi Ilmest v Novi Gorici je že 7 okuženih med nimi tudi vzdrževalec katiri je imel stik z vsemi, ter niti eden ni dobil karantene! Doma pa bom v policiski uri ali ste nori!?

 • Marcelko 09:40 19.oktober 2020.

  Lažnjivci, preveranti, mafijci, nateguni... vtaknite si ta covid v šupak. Bo prišel dan D, ko se boste poskrili, kot zajci, da vas ne bo doletela kazen od ljudstva.

 • Avatar Leon
  Leon 07:21 19.oktober 2020.

  Kaj pa je predvidel Inštitut Jožeta Pučnika ?