Slovenija
182096 ogledov

Še dodatni dve regiji rdeči, v teh občinah je najhuje

Zemljevid občin covid-19.sledilnik
Le dan po objavi uradnega seznama rdečih regij, sta mejo presegli še dve regiji: goriška in primorsko-notranjska.

A čeprav presegata mejo 140 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev, to še ne pomeni, da zanju že veljajo ukrepi, ki veljajo za rdeče regije, na primer obveznost nošnje mask na prostem in prepoved izhoda iz regije. Predvidoma še ves naslednji teden uradno ne bosta veljali za rdeči regiji, saj se to vsak teden določi z objavo uradnih podatkov NIJZ.

Ob prvi objavi je NIJZ upošteval podatke od 1. do 14. oktobra, tako da lahko pričakujemo, da bodo ob naslednji upoštevali podatke ob 7. do 21. oktobra. Objava prvega seznama rdečih regij je bila 16. oktobra.

Kot je napovedal predsednik vlade, bodo epidemijo razglasili takoj, ko bodo izpolnjeni pogoji, to se bo zelo verjetno zgodilo že danes. 

Najslabše razmere preračunano na število prebivalstva so v občini Sodražica, kjer je 1327 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev, občina ima sicer le 29 aktivnih primerov.

Več kot 900 primerov na sto tisoč prebivalcev ima še Mežica, več kot 800 pa Odranci, Moravče in Šentjernej, Črna na Koroškem pa jih ima 791, kar je občutno manj kot prejšnji teden, ko so jih imela 1189.

V primerjavo smo vključili občine, ki so imele več kot deset aktivnih primerov. Prejšnji teden jih je bilo 73, zdaj jih je 115.

.Med večjimi mesti je najslabše v Škofji Loki (790), na Jesenicah (586), v Kraju (498), Novem mestu (388), Velenju (342) in Ljubljani (315). Koper ima le 61 aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev.

Kje je Slovenija v EU? Ne med najslabšimi in ne med najboljšimi

Kakšne so razmere v državah EU in Evropskega gospodarskega prostora si lahko ogledate spodaj. Deset držav ima manj kot sto aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev, Slovenija pa je deseta najbolj prizadeta država.  Razred zase sta Češka in Belgija, na drugi stran pa Norveška in Estonija. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
 • Marcelko 09:38 19.oktober 2020.

  Lažnjivci, preveranti, mafijci, nateguni... vtaknite si ta covid v šupak. Bo prišel dan D, ko se boste poskrili, kot zajci, da vas ne bo doletela kazen od ljudstva.

 • munja 12:35 18.oktober 2020.

  Kaj ste pa sploh pričakovali, če ljudje ne spoštujejo osnovnih pravil, kot je umivanje in razkuževanje rok, nošenje mask in primerna razdalja?? Pa še množično odhajanje na Hrvaško, haloooo!!!

 • Avatar stoychi
  stoychi 10:33 18.oktober 2020.

  tak lažni cirkus zaradi smrtonosnega cepiva, ki prihaja. Upam, da se bodo vladni predstavniki toliko časa cepili s covid-19 cepivom dokler jih ne bodo obšle mokre sanje in jih bo srečala zdrava pamet