Slovenija
30746 ogledov

Janez Janša: "Na žalost, glede na napovedi in izkušnje, ki jih imamo ..."

janez janša Daniel Novakovič/STA
Janša pravi, da lahko vsaj še nekaj dni pričakujemo nove rekorde odkritih novih okužb, povedal pa je tudi, da bo epidemija razglašana tako rekoč avtomatično, ko bodo izpolnjeni pogoji. To bo skoraj gotovo jutri.

"Na žalost, glede na napovedi in izkušnje, ki jih imamo, je pred nami, kar se Slovenije tiče, zagotovo še nekaj dni, v katerih lahko pričakujemo tudi še kakšen rekord. Očitno blagi ukrepi, ki so bili odvisni od tega, da jih več ali manj prostovoljno upoštevamo, niso prijeli. Po tem, kar sem slišal, pri tem nismo izjema, v celi Evropi je bil tak pristop, preveč ležeren, preveč usmerjen v zaupanje v to, saj spomladi smo bili dobri in da se bodo stvari same po sebi uredile," je v posnetku, ki ga je objavil na tviterju, povedal predsednik vlade Janez Janša. Napoved IJS kaže, da bo po optimističnem scenariju na vrhu epidemije več kot 200 pacientov s covidom-19 na intenzivni negi. 

"V načrtih, ki smo jih naredili poleti, smo predvideli vse situacije in pripravljeni so ukrepi, ki jih bomo sprejemali, ponavljam pa še enkrat, vsak nadaljnji ukrep predstavlja nadaljnje omejevanje določenih storitev in javnega življenja nasploh, kar se na koncu odrazi tudi v finančnih in socialnih posledicah. V našem skupnem interesu je, da vsaj zdaj, ko stopajo v veljavo kombinirani ukrepi, ki so še vedno relativno blagi, da vsak naredi vse, da se ti ukrepi upoštevajo. Nekateri so malo nadležni, na primer nošenje maske, ampak to nič ne stane, je še najceneje in učinkovito, tudi v manj razvitih državah so z nošenjem maske v relativno kratkem času vsaj omejili rast širjenja virusa," je še dejal. 

Razglasitev epidemije je odvisna od številk, ne od našega razmišljanja, določila jih je zdravstvena stroka glede na kapacitete, ki jih imamo v bolnišnicah. Ko bomo prišli do teh parametrov, bo epidemija razglašena, avtomatsko.

Janez Janša

Tukaj poročamo, da bi bila epidemija lahko razglašena že jutri. 

"Situacijo vsak dan spremljamo, se bo spreminjala, tudi glede rdečih in ostalih regij in vlada bo na to reagirala. Ali je ta kombinirani pristop začel delovati, bomo videli konec prihodnjega tedna," je še dejal Janša. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 26
 • Janez_53 11:43 18.oktober 2020.

  Gospod Janša, KOLIKO DODATNIH POSTELJ STE USPELI PRIPRAVITI ČEZ POLETJE? NIČ, kajne?

 • Avatar stoychi
  stoychi 10:36 18.oktober 2020.

  tak lažni cirkus zaradi smrtonosnega cepiva, ki prihaja. Upam, da se bodo vladni predstavniki toliko časa cepili s covid-19 cepivom dokler jih ne bodo obšle mokre sanje in jih bo srečala zdrava pamet

 • Avatar stoychi
  stoychi 10:35 18.oktober 2020.

  tak lažni cirkus zaradi smrtonosnega cepiva, ki prihaja. Upam, da se bodo vladni predstavniki toliko časa cepili s covid-19 cepivom dokler jih ne bodo obšle mokre sanje in jih bo srečala zdrava pamet