Slovenija
11823 ogledov

Projekcija IJS: na intenzivni negi bo 200 pacientov s covidom-19

Višina reprodukcijskega števila R nakazuje, da vpliv ukrepov z 9. oktobra ni zadosten.

Projekcija strokovnjakov Inštituta Jožef Stefan kaže, da bo, če bodo trenutni ukrepi učinkoviti, v bolnišnicah v začetku novembra več kot 700 bolnikov s covidom-19, na intenzivni negi pa jih bo v tednu med 4. in 11. novembrom, ko lahko pričakujemo vrhunec, več kot 200. To so ogromne številke, spomnimo, trenutno jih je manj kot 50, pa zdravniki in medicinske sestre poročajo, da takšnih razmer še ni bilo. 

Ob tem je treba opozoriti, da gre takorekoč za optimistični scenarij, ki predvideva, da bodo ukrepi, ki so bili sprejeti v petek, učinkovali. 

 | Avtor: IJS IJS

Že prejšnji teden je predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman na TV Slovenija v solzah opisala težko stanje in napovedala, da bo prišlo do katastrofe. 

Kako dramatične so razmere na intenzivni negi infekcijske klinike je opisal tudi dr. Tomaž Vovko, ki je povedal, da 58-letnika, ki so rešili prejšnji teden, v primeru nadaljnjega slabšanja razmer čez 14 dni najbrž ne bi mogli rešiti. 

Pričakujte do 1400 pozitivnih testov na dan

"V napovedi za pozitivne teste in bolnice smo predpostavili, da ukrepi (z "ukrepi" so mišljeni ukrepi in njihovo izvajanje) z 9.10. ne bodo uspeli zmanjšati R, da pa bodo ukrepi z 16.10. dovolj učinkoviti in bodo uspeli R spustiti na 0,9, do takrat pa bo epidemija sledila trenutni dinamiki z R=2,16 (pri tej vrednosti dobimo najboljše ujemanje s podatki) in 4 uvoženimi/dan. V tem primeru bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju fluktuiralo v območju od 200 do 1400 okoli trenutne povprečne vrednosti 723, ki bo sprva še naraščala do 22.10. (na sliki je zaradi sedemdnevnega povprečenja vrh že nekoliko prej) in nato začela padati. V prognozi za bolnice so predstavljeni tudi scenarij za malo verjeten primer, da bodo ukrepi z 9.10. prijeli (R=0,9), scenarij za primer, da tudi novi ukrepi ne bodo prijeli (po 16.10. še naprej R=2,16), ter predvidoma konservativen scenarij z R=2,5 po 9.10. Namen predstavitve različnih scenarijev je, da se seznanimo z negotovostmi in karakterističnimi časi," so pojasnili. 

Ukrepi, sprejeti 9. oktobra, bi se že morali poznati, pa se ne

"Ocenjeno reprodukcijsko število R trenutno znaša 2,12. Podvojitveni čas dnevnih pozitivnih testov je 6,4 dneva ob 4 uvoženih primerih na dan. Reprodukcijsko število je spet močno naraslo, kar je zelo slabo, saj bi se moral vpliv ukrepov z 9. oktobra že nekoliko poznati," so zapisali v projekciji. "Nakazuje se, da ukrepi z 9. oktobra, katerih vpliv naj bi v prihodnjih dneh naraščal, morebiti ne bodo uspeli niti kompenzirati posledic izgube sledenja stikov zaradi presežene kapacitete epidemiološkega nadzora, kaj šele, da bi uspeli zmanjšati R." 

projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji | Avtor: IJS IJS

Da epidemiologi ne sledijo več stikom, ni dobro

Dokler se reprodukcijsko število ne bo ustalilo, bo negotovost napovedi velika. Dejstvo, da epidemiologi ne morejo več slediti stikom, pa ne pomeni ničesar dobrega. Več pozitivnih namreč pomeni bolj presežene epidemiološke kapacitete, kar ima za posledico še več pozitivnih, kar seveda vpliva na reprodukcijsko število. "Če bo današnje dnevno število pozitivnih testov (število bo objavljeno jutri) manjše od 785, bo R nekoliko padel, podvojitveni čas pa nekoliko narastel, sicer bo ravno obratno," pojasnjujejo. Epidemija se bo začela umirjati, če bo R manjši od 0,95 pri 4 uvoženih primerih na dan. 

"Ocenjeno sedemdnevno povprečje efektivnega reprodukcijskega števila je R_ef_7dni=2,14 (včeraj 2,07) s podvojitvenim časom dnevnih pozitivnih testov 6,4 dneva (včeraj 6,7 dneva). Ocenjeno sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila je R_7dni=2,12 (včeraj 2,05). Sedemdnevno povprečje uvoženih pozitivnih testov je približno 4 uvožene/dan (prejšnji teden isto)."

NIJZ Slovenija Epidemiologi sprejeli novo odločitev

Če se bo epidemija razvijala tako, kot se trenutno nakazuje in bodo včeraj sprejeti ukrepi dovolj učinkoviti, lahko v prihodnjem obdobju pričakujemo med 200 in 1400 pozitivnih testov dnevno, s povprečno vrednostjo 723, ki bo naraščala še vse do 22. oktobra in nato začela padati. 

projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji | Avtor: IJS IJS

 

Covid-19, UKC Ljubljana Zdravje 44-letni moški: Mislil, da ni nič hujšega, pristal pa na intenzivni

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • jakec1575 22:33 17.oktober 2020.

    vidim, da je na tem portalu precej entelekcukalcev.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 20:33 17.oktober 2020.

    Dokler ne bomo umirili protestnikov v Ljubljani bodo ti sejali smrt po Sloveniji mi pa bomo v ukrepih in nebi me čudilo,če bi bila do srede razglašena policijska ura!! In vse to zahvaljujoč Metelkovcem- drogerašem,ki živijo vse življenje na tuj ...prikaži več račun in povzptnikom na levici,ki narod koristijo za svoje politične cilje!!

  • simona32 19:48 17.oktober 2020.

    Umetno ustvarjenemu virusu paše umetno ustvarjanje panike. Tudi lanska gripa je bila močnejša od predlanske, pa ste zmogli. Že pred pol leta ste ustrahovali z drugim valom. Naslov članka je spet horror. Kakšne ukrepe bi si še želeli? https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10224044144314094&id=1313631423&sfnsn=mo&d=n&vh=