Slovenija
14928 ogledov

Število potrjenih primerov raste, novih primerov še več kot dan prej

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Trend preteklih dni se nadaljuje. V petek je bilo potrjenih še več okužb kot dan prej.

V petek je bilo v Sloveniji potrjenih 897 primerov okužb, kar je 66 primerov več kot dan prej, v primerjavi s prejšnjim petkom pa to predstavlja 136-odstotno povečanje. Opravljenih je bilo 5605 testov, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 16 odstotkov testov. En pozitiven test je bil opravljen v tujini, s čimer se število pozitivnih primerov dvigne na 898.

Število aktivnih primerov se je dvignilo na 6082. Štirinajstdnevna incidenca pa znaša 290 okuženih na 100 tisoč prebivalcev. 

V bolnišnicah je trenutno na zdravljenju 250 bolnikov, na intenzivni negi je 43 oseb. Iz bolnišnic so odpustili 28 oseb, tvita vlada. Včeraj so umrle štiri osebe, od marca do zdaj pa skupno 184 oseb.

"Število testiranj še povečujemo, delež okuženih pa vztraja na 16%. 897 okuženih v Sloveniji, en v tujini, skupaj 898 ob kar 5605 testih. Masko nosi vse več ljudi, zavedanje, da mora vsak prispevati k zajezitvi covida-19 se hitro krepi," je tvitnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin

Število vseh potrjenih primerov v Sloveniji je tako po novem 12.418. Od začetka testiranja je bilo opravljenih 284.409 testov, po podatkih, ki jih je objavil NIJZ. 

Ob tem NIJZ opozarja, da "število prijavljenih primerov okužbe s covid-19 podcenjuje število resničnih okužb. Spreminjanje števila ni odvisno le od spreminjanja števila novih okužb, ampak tudi od spreminjanja priporočil za testiranje in prakse testiranja"

Konec sledenja stikom

Epidemiologi zaradi visokega števila okužb od danes naprej ne sledijo več stikom in ne izdajajo več predlogov za karanteno. Epidemiološka služba bo še naprej vzpostavila stik z vsakim okuženim, ne bo pa več obveščala njegovih stikov. Tako bo naloga okuženega, da o tem obvesti vse svoje stike. 

Razmere so prišle do takšne razsežnosti, ko po mnenju vodje strokovne svetovalne skupine dr. Bojane Beović ni več smiselno čakati na učinke sedanjih ukrepov. "Na vsak način predlagamo čimprejšnje sprejemanje učinkovitih ukrepov, ki so usmerjeni zlasti v tiste aktivnosti človeka, pri katerih se virus najbolj prenaša - druženje v zaprtih prostorih, kot so gostinski lokali, kjer ne moremo imeti maske, ko uživamo hrano in pijačo, problematično je zbiranje večjih skupin," je dejala v Odmevih na RTV SLO

Zaradi visokega števila okuženih se razmere dramatično slabšajo v zdravstvu. Specialist infektologije in intenzivne medicie dr. Tomaž Vovko je v petek dejal, da so razmere na ljubljanski infekcijski kliniki grozne. "Načeloma je standard za intenzivno enoto, da za enega zdravnika pride 1,7 bolnika, mi smo trenutno štirje specialisti, ki zdravimo te bolnike, trenutno jih je 20 bolnikov, imamo sicer res še nekaj mlade pomoči, ampak dejansko te številke pomenijo, da delamo bistveno več kot kadarkoli doslej. Tudi naše medicinske sestre, s katerimi sodelujemo zadnjih 20 let, povejo, da še nikoli do zdaj niso imele tako hudih obremenitev, kot jih imajo sedaj," je razmere opisal Vovko.

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ

Projekcije ne obetajo nič dobrega

Slabe so tudi projekcije širjenja covida-19. Institut Jožef Štefan v zadnji projekciji širjenja virusa covid-19 v Sloveniji piše, da je trenutno ocenjeno reprodukcijsko število R 2,05, kar pomeni, da je podvojitveni čas dnevnih pozitivnih testov 6,7 dni ob štirih uvoženih primerih na dan. Projekcija Žige Zaplotnika s Fakultete za matematiko in fiziko ter člana Sledilnika covid-19 kaže, da bi po optimističnih napovedih na vrhuncu epidemije hospitalizacijo potrebovalo 400 do 500 bolnikov s covid-19, približno 80 do sto na oddelku za intenzivno nego. Do konca novembra bi bilo po tej projekciji število umrlih zaradi covid-19 približno 500. 

covid-19 Slovenija Epidemijo bi lahko razglasili že danes ali jutri

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 10:58 18.oktober 2020.

    tak lažni cirkus zaradi smrtonosnega cepiva, ki prihaja. Upam, da se bodo vladni predstavniki toliko časa cepili s covid-19 cepivom dokler jih ne bodo obšle mokre sanje in jih bo srečala zdrava pamet

  • Avatar Leon
    Leon 14:54 17.oktober 2020.

    Ko stroka poklekne pred politiko je kolaps na obzorju .Tudi ti je Slovenija . Obvezno merjenje IQ vsem oblastnikom .

  • suineg78 14:43 17.oktober 2020.

    Better Normal, not New Normal https://www.acu2020.org