Zdravje
29064 ogledov

Slovenski primer okužbe s covidom-19, ki odmeva v svetu

Squash, skvoš Profimedia
Najpogostejši način okužbe s covidom-19 je prek kapljic iz dihal okuženega, študije pa poskušajo ugotoviti, kako verjeten je prenos prek okuženih površin in aerosola, to je virusa, ki bi lebdel v zraku in se ne bi s kapljicami posedel na tla.

 

 

 

V reviji Journal: Epidemiology & Infection ugledne Cambridge University Press je bil objavljen članek slovenskih avtorjev A. Brlek, Š. Vidovič, S. Vuzem, K. Turk in Z. Simonović o okužbi na igrišču skvoša.

Prvi bolnik (oseba A) se je najverjetneje okužil v Italiji, kjer je bil med 29. februarjem in 2. marcem. Med igro skvoša 4. marca je prvič začutil simptome, utrujenost in slabost. S to dvorano so epidemiologi kasneje povezali še štiri primere, trije okuženi pa s prvim bolnikom niso bili v stiku.

Prvi bolnik je igral skvoš z osebo B, prišla sta nekaj pred 17.30, se preoblekla v garderobi, v kateri natančno, se ne spomnita, in nato eno uro igrala, nato pa sta se vrnila v garderobo. Oseba B se je nato preoblekla in odšla, oseba A pa se je stuširala in odšla še pred 19. uro, ob odhodu ni srečala nikogar. Naslednji dan je prvi pacient oziroma oseba A dobil vročino, bris je potrdil covid-19.

Oseba B je 10. marca dobila simptome in 14 marca je bila s testom pričakovano potrjena okužba.

Najbolj zanimivo pa sledi. Osebi C in D, ki sta 4. marca igrala skvoš v isti dvorani. Prišla sta ob 19.10, ko prvih dveh igralcev ni bilo več tam, se preoblekla v garderobi številka 3 in ob 19:15 začela igrati v dvorani številka 1. Igrala sta do osmih zvečer, nato pa počivala in se na hodniku pogovarjala z osebama E in F. Nato sta se vrnila v garderobo, kjer se je oseba C stuširala, in ob pol devetih odšla.

Oseba C je razvila simptome 7. marca, štiri dni kasneje je test potrdil okužbo, pri osebi D so bili simptomi in test dan kasneje.

Osebi E in F sta prišli ob 19:50, se preoblekli v garderobi številka tri, se na hodniku pred dvorano 1 pogovarjali z osebama C in D ter ob osmih začela z igro. Končala sta jo ob 20:45, ko sta se vrnila v garderobo in se je oseba E stuširala.

Oseba E je 8. marca dobila simptome, test je bil pozitiven 14. marca, oseba F je prav tako razvila blage simptome, a je niso testirali.

Okužba več kot uro po odhodu osebe A

Med odhodom prvega para (A in B) in prihodom drugega (C in D) je bilo vsaj deset, bolj verjetno dvajset minut. Drugi par je z igro začel približno uro 45 po prvem paru. Oseba E, ki je bila prav tako potrjeno okužena, je prišla uro po odhodu prvega bolnika oziroma osebe A, igrati pa je začela 90 minut potem, ko sta A in B z igro končala.

Tega, ali so uporabljali isto garderobo, niso mogli potrditi, so pa vsi igrali v isti dvorani. Niso si delili opreme ali imeti stika z receptorjem ali drugimi zaposlenimi. Od petih zaposlenih ni imel nihče simptomov, eden se je testiral, a je bil test negativen.

Na tej lokaciji igrajo tudi košarko, nogomet, badminton in ponujajo fitnes, a pri drugih športih prenosov niso zabeležili.

Vse kaže, da gre za posreden prenos

Očitno gre v tem primeru za indirekten prenos, saj je edini verjeten vir igralec A, vsi ostali so v treh do šestih dneh inkubacijske dobe razvili simptome ter niso imeli povezave z drugimi primeri. Takrat je bilo v celotni državi 19 potrjenih primerov, v Mariboru pa le en uvožen. Da bi se vsi okužili od morebitnega asimptomatskega zaposlenega, ni mogoče izključiti, glede na to, kar so povedali igralci in zaposleni, pa je malo verjetno.

Epidemiologi ocenjujejo, da je do okužbe prišlo prek okuženih površin (kljuk, obešalnikov in podobno) ali prek aerosola, torej virusa, ki bi v drobnih kapljicah lebdel v zraku. Nenavadna je okužba zadnjih dveh igralcev, a nekatere zgodnje študije so pokazale, da lahko virusi v aerosolih ali na površinah ostane živ od več ur pa tudi do več dni, so zapisali avtorji, ki opozarjajo, da je treba biti v podobnih okoljih še posebej pozoren.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Pepe007 09:25 18.oktober 2020.

    No ja, zgodba je možna. Ampak, če človek ne ve, katero garderobo je uporabljal, ali ve s kom je bil te dni? Ali vsi prenašalci začutijo, da je nekaj narobe in se gredo testirati? Tu je preveč lukenj za resne zaključke.

  • Avatar drecos
    drecos 08:30 18.oktober 2020.

    ne verjamem tem pravljicam cisto nič

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 05:35 18.oktober 2020.

    Propaganda panike ne deluje več, ljudje so siti korone in strašenja, čuti se naelektrenost v zraku. Ne vlada, ne mediji nimate več kredibilnosti.