Slovenija
6350 ogledov

Preverite, če ste dobili nakazilo

Denar, evro Profimedia
Finančna uprava bo danes nakazala mesečni temeljni dohodek in delno povrnjeni izgubljeni dohodek zaradi karantene ali obveznosti varstva otrok za letošnji januar.

Skupaj gre za skoraj 37 milijonov evrov nakazil. Mesečni temeljni dohodek bo prejelo več kot 32.000 upravičencev v skupni višini 36 milijonov evrov, izgubljen dohodek zaradi karantene ali varstva otrok pa 1400 zavezancev v skupnem znesku skoraj 750.000 evrov.

Vlada je 23. decembra lani s sklepom podaljšala veljavnost ukrepa pridobitve izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka do 31. marca. Omenjeni ukrep se nanaša na samozaposlene osebe, družbenike in kmete, ki so bili registrirani za opravljanje dejavnosti najmanj od 1. septembra lani do uveljavitve petega protikoronskega zakona (24. oktober lani) in dejavnosti zaradi posledic epidemije covida-19 ne morejo opravljati ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu tudi po zaključku epidemije. Če so vlogo vložili do konca januarja za ta mesec, bo na njihovih računih denar danes.

Ikea v BTC-ju Slovenija Ikea izpolnjuje dano obljubo in že pozdravlja kupce

Samozaposlenim, družbenikom in kmetom v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok od januarja do marca pripada tudi od 250 do 750 evrov, a samo, če ne bodo zaprosili za mesečni temeljni dohodek. Ukrepa se namreč izključujeta.

Mesečni temeljni dohodek bodo danes prejeli tudi verski uslužbenci, ki so v skladu s sedmim paketom protikoronskih ukrepov zaprosili za ta dohodek za obdobje od oktobra do decembra lani. Vlada je sicer 14. januarja s sklepom podaljšala ukrep do konca marca, so še dodali na Fursu.

Janez Janša Slovenija Vlada o sproščanju ukrepov: Bo Janša držal obljubo?

Temeljni dohodek je v skladu s petim protikoronskim zakonom za samozaposlene določen v višini 1100 evrov mesečno oz. 400 evrov manj za samozaposlene v kulturi. Za kmete, ki so oproščeni plačila prispevkov delodajalcev za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, znaša izredna pomoč 940 evrov na mesec. Verski uslužbenci lahko medtem v skladu s sedmim protikoronskim zakonom prejmejo po 700 evrov mesečno.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • jate 15:59 10.februar 2021.

    tudi bill gates in njegova banda,farmacevti itd spadajo med najbogatejše na svetu in delajo celo svetovno sranje po svetu....vsi ti bogatuni krojijo svet navadnim smrtnikom...brez nas propadejo..

  • Mehičanka76 15:46 10.februar 2021.

    Če prav razumem, so nekaterim nakazila krepko zamujala. Lepo, da bodo končno ljudje, ki so utrpeli škodo zaradi epidemije, vsaj nekaj penezev od države dobili. Sem pa proti, da se kakorkoli finančno pomaga verskim uslužbencem. Oni so zaposleni v najbogatejši firmi na svetu.