Slovenija
44 ogledov

"Preverjanje dokumenta ni kaprica"

Tanja Kamin (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Tanja Kamin iz centra za socialno psihologijo na fakulteti za družbene vede si prizadeva za bolj striktno politiko trgovin do prodaje alkohola mladoletnim.

Tanja Kamin pravi, da sta se projektu 18 je zakon pridružila Mercator in Lidl, ki sta v nekatere trgovine umestila materiale projekta. Ti spodbujajo preverjanje osebnih dokumentov mladih, ki kupujejo alkohol.

Kaj je namen projekta 18 je zakon?

Izhodiščno sporočilo projekta je, naj preverjanje osebnega dokumenta vsem mladim, ki želijo kupiti alkohol, postane samoumevna in dosledna praksa za trgovce, gostince in kupce. Zato s komunikacijsko akcijo in intervencijami nagovarja več ciljnih skupin: trgovce, gostince, srednješolce ter tudi preostale prebivalce in obiskovalce Ljubljane. Naj se ve: preverjanje osebnega dokumenta pri nakupu alkoholnih pijač ni kaprica trgovcev in gostincev, ampak dejanje, h kateremu so trgovci in gostinci zavezani tako moralno kot po zakonu.

Je nadzor nad upoštevanjem zakona o omejevanju porabe alkohola po vašem mnenju dovolj dober?

Pristojni organi bi morali poskrbeti za doslednejše upoštevanje zakona, morda tudi premisliti o tem, kako lahko olajšajo upoštevanje zakona tistim, ki so neposredno vključeni v strežbo in prodajo alkohola. Prav ta problem nagovarja tudi projekt 18 je zakon.

Kako je po vaših podatkih sicer s pitjem alkohola med mladoletnimi?

Med mladimi se povečujejo predvsem najbolj tvegane oblike pitja alkohola. To je pitje z namenom in ciljem čim prejšnjega doseganja opitosti. Pri tem ne bi s prstom izpostavljala mladih in se jim čudila. Prav odrasli smo tisti, ki mladim postavljamo kontekst sprejemljivosti pitja, celotni industriji zabave, ki jo vodijo predvsem odrasli, pa je uživanje alkohola, tudi popivanje, prej v interesu kot ne.


Mladim boste ponujali tudi brezalkoholne alternative. Mislite, da bodo po njih posegali?

Če želimo spremembe v odnosu do alkohola med mladimi, bomo morali odnos do alkohola spremeniti najprej odrasli. Pri nas velja načelo, da je vsak razlog dober za pitje alkohola. Vsi bi si morali znati postaviti vprašanje, ali alkoholu in obeleževanju vseh mogočih dogodkov in situacij s popivanjem obstaja alternativa. Kako naj med mladostniki pričakujemo trezno glavo, če jih od malega učimo pravil delovanja odrasle družbe, kjer velja, da je dober značaj človeka odvisen od tega, koliko alkohola lahko spije. S projektom se trudimo vplivati na cene ponudbe alkoholnih in brezalkoholnih pijač tako, da so zadnje dostopnejše. Na priljubljenih mestih popivanja pa se bomo večkrat pojavili tudi z brezalkoholno intervencijo.

Komentarjev 1
  • Miha Flajs 14:52 02.avgust 2012.

    Projekt 18 je zakon je čista diskriminacija in namerno prikrajševanje otrok in mladostnikov!Kolikor alkohol škodi, škodi vsem enako če se ga preveč spije!Po mojem bi moral biti alkohol dostopen vsem!Ko bom imel otroke, jim bom nudil alkoholno pijačo!