Slovenija
67 ogledov

Previdno na ledu!

Račje jezero Iztok Golob
Hoja in drsanje po zamrznjenih jezerih in rekah postajata nevarna, saj so dnevi toplejši, pa tudi sicer na ledu ni stoodstotne varnosti.

Dnevi spet postajajo toplejši, zato sta lahko hoja in drsanje po zamrznjenih jezerih in rekah nevarna, opozarja Uprava RS za zaščito in reševanje. Na ledu ni stoodstotne varnosti, zato nikoli ne drsajmo sami, svetujejo. O tem tudi obvestimo bližnje, preverimo vremenske podatke - predvsem temperaturo in padavine.

Če slišite led pokati, tega ne ignorirajte!

Če led okoli osebe na njem poka v koncentričnih krogih, je treba ukrepati takoj, saj je led preobremenjen in se bo začel pogrezati. Ob upoštevanju fizikalnih zakonov in izkušenj na splošno velja, da je gibanje po homogenem ledu nevarno, če njegova debelina ne preseže treh centimetrov. Na ledeni ploskvi je treba oceniti debelino in barvo, pregledati razpoke in poslušati poke.

Prelomi in suhe razpoke ledu niso nevarni, pojasnjujejo na upravi za zaščito in reševanje, zelo pa je treba biti pazljiv pri mokrih prelomih. Na takih mestih je led varen le, če debelina zagotavlja dvojno nosilnost. Če znate izračunati dovoljeno obremenitev ledu, upoštevajte njegovo debelino, trdnost, kakovost in varnostno razdaljo med osebami in predmeti na njem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.