Slovenija
104023 ogledov

Ne več oranžno, zdaj že rdeče opozorilo pred nevihtami

vreme nevihta neurje oblaki dež Profimedia
"Ker se situacija razvija relativno hitro, se ponekod lahko razvije kako hudo neurje z debelo točo, je pa verjetnost za nastanek tega večja v sosednji Avstriji," so opozorili vremenoslovci.

Nad naše kraje prihaja vremenska fronta in vremenoslovci opozarjajo pred nastankom superceličnih neviht.

Včeraj se je takšna razvila nad Balatonom na Madžarskem.

Nevarnost pa se je od jutranje napovedi še povečala, so sporočili vremenoslovci portala Neurje.si. "Zgornji pas severozahodnega ter severnega dela države smo spremenili v rdečo barvo, kakor tudi predele na avstrijski strani. Sodeč po satelitski sliki oblačnosti se nad skrajnim severovzhodom Italije že pričenja prvo proženje neviht superceličnega tipa, prav tako pa se malenkost severovzhodno od te celice v Avstriji lahko prepoznajo že zametki oz. iniciacija novih supercelic, ki se bodo prožile v pasu," so pojasnili.

V višjih plasteh namreč piha severozahodnik, kar pomeni, da lahko pas neviht doseže tudi naše predele.

"Ker se situacija razvija relativno hitro, se ponekod lahko razvije kako hudo neurje z debelo točo, je pa verjetnost za nastanek tega večja v sosednji Avstriji," so dodali.

Pozvali so k spremljanju radarske slike padavin.

Arso z oranžnim in rumenim opozorilom

Agencija RS za okolje pa je za danes prižgala oranžno opozorilo za veliko toplotno obremenitev ter rumeno za nevihte.

Arso opozorilo | Avtor: Arso Arso
Kot so pojasnili, bo popoldne pretežno jasno z možnostjo vročinskih neviht. Najvišje dnevne temperature bodo od 31 do 35 °C.

Tudi jutri bo sončno, zapihal bo jugozahodni veter. Zvečer bodo prav tako krajevne vročinske nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, najvišje dnevne pa od 31 do 36 °C.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1