Slovenija
52 ogledov

Prihaja najcenejši tablični računalnik

Aakash tablični računalnik Reuters
Indija je na trg poslala najcenejši tablični računalnik. Prve primerke so prisotnim študentom na predstavitvi razdelili brezplačno.

Tablični računalnik Aakash (v prevodu nebo) so predstavili danes. Šolarji in študenti bodo zanj morali odšteti 26 evrov, preostali pa slabih 45 evrov. "Bogati imajo dostop do digitalnega sveta, revni, navadni ljudje so bili izključeni. Aakash bo zaprl digitalni prepad," je dejal minister za telekomunikacije in šolstvo Kapil Sibal.

Prvih sto tisoč primerkov bodo študentom razdelili brezplačno. Petsto so jih že razdelili študentom, ki so prisostvovali predstavitvi naprave.

Kaj Aakash ponuja?

Računalnik je razvilo podjetje Data-Wind, ki ima sedež v Veliki Britaniji, proizvajali pa ga bodo v Indiji. Računalnik uporablja operacijski sistem Android, ima 366 Mhz procesor, 256 MB rama. Tablični računalnik omogoča video konferenco, ima dva USB vhoda, baterija pa naj bi zdržala tri ure. Proizvajalec nudi 12-mesečno garancijo.

Nekateri med tistimi, ki so ga že preizkusili, so dejali, da je precej počasen. "Lahko bi bil boljši," je dejal študent Nikant Vohra. "Če gledate z vidika cene, je v redu, a imamo prenosne računalnike, uporabljali smo iPad, tako da poznamo razliko."

Indija skupaj z Brazilijo, Rusijo in Kitajsko stremi k temu, da bi tovrstno tehnologijo približala svojemu prebivalstvu. V Indiji ima osem odstotkov prebivalstva dostop do interneta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.