Slovenija
3268 ogledov

Kopalce na Bledu svarijo: Po kopanju se stuširajte!

Kopanje na Bledu
1/2
Odsvetujejo tudi sedenje na posušenih algah.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je bil obveščen, da se je na Blejskem jezeru prekomerno razmnožila zlato rjava planktonska alga. Inštitut kopalcem zato svetuje, naj se pri vodnih aktivnostih v jezeru izogibajo območjem z vidno prisotnostjo alg in pene v vodi ter naj se po kopanju stuširajo.

Odsvetujejo sedenje na posušenih algah

Alge na blejskem jezeru | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Kot so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, lahko alge opazimo kot rjavo obarvana področja na mestih, kjer voda miruje. Inštitut poleg kopanja na območju alg odsvetuje tudi sedenje na posušenih algah na obrežju jezera ter po kopanju priporoča tuširanje. V primeru alergijskih reakcij, kot so draženje kože in sluznic ter oteženo dihanje, pa kopalcem svetuje, naj poiščejo zdravniško pomoč.

Ekološko stanje jezera se slabša

Kopanje na Bledu | Avtor: Profimedia Profimedia

Špela Remec Rekar, ki v sektorju za ekološko stanje voda na Agenciji RS za okolje spremlja stanje Blejskega jezera, že dlje časa opozarja, da se ekološko stanje jezera, ki je bilo dolgo med zmernim in dobrim, slabša. Razlogi za to so skokovit porast turizma, povečanje prometa ob in na jezeru ter povečanje števila ribičev in kopalcev. Za izboljšanje razmer je nujna manj intenzivna raba pojezerja, je prepričana.

Kopanje na Bledu Novost Popotnik Brezplačna sončna krema ob Blejskem jezeru

Kot zagotavljajo na Občini Bled, si prizadevajo, da bi bili vplivi na Blejsko jezero, ki jih povzroča človek, čim manjši. Letos je tako občina končala z izgradnjo manjkajočega dela kanalizacije ob Blejskem jezeru, postopno pa tudi zapira jezersko skledo za promet.

Vabijo na Grajsko kopališče

Turizem Bled z akcijo Vprašaj me, sem domačin obiskovalce opozarja, kje kopanje in posedanje na obali nista dovoljena. "Skupaj z javnim podjetjem Infrastruktura Bled jih vabimo v Grajsko kopališče, kjer je urejena vsa infrastruktura, od letos naprej tudi krema, ki ne škodi okolju," je izpostavila Romana Purkart iz Turizma Bled.

Bled Bled Slovenija Inšpektorji ob jezeru odredili rušenje. Takšno je stanje sedaj.

Kopanje na Bledu | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot je dodala, bodo za jezero največ naredili, ko bodo lahko celotno jezersko skledo zaprli za promet. To pa ne bo možno, dokler ne bo zgrajena južna obvoznica. Zato blejska občina ponovno apelira na državo za nujno izgradnja obvoznice.

Sanacija kanala na Ljubljanski cesti

"Ko bo obvoznica zgrajena, bo Bled lahko začel tudi s sanacijo kanala na Ljubljanski cesti, ki zdaj zaradi tega, ker sanacija zahteva popolno zaporo ceste, ni možna, saj bi s tem Bohinj odrezali od sveta," je pojasnila Purkartova.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:03 17.avgust 2019.

  Jest se v blejskem jezeru nisem kopal že sigurno 35 let,sej je vseeno,če grem na kakšno kmetijo in se fuknem v gnojno jamo!

 • Avatar frnazzi
  frnazzi 16:36 16.avgust 2019.

  Vsekakor bi ne bilo prav nič narobe, če bi se vsi stuširali tudi PRED kopanjem!

 • Kmodri 16:22 16.avgust 2019.

  Kot sem vas svaril: štirinožci nimajo kaj iskati v jezeru. Kljub zatrjevanju lastnikov #kako čisti so"