Slovenija
16 ogledov

Prodaja se Pivovarna Laško

“Smo potencialna tarča. To je gotovo,” pravi prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zork Žurnal24 main
Prodajata se skoraj dve tretjini skupine Pivovarna Laško. Banke in nekateri manjši lastniki so sporazum o prodaji že podpisali.

Naprodaj naj bi bilo dobrih 64 odstotkov Laškega. Banke bi pogodbo o prodaji rade podpisale že do konca leta, poročajo Finance. Do zdaj so sporazum podpisale NLB, Hypo banka, Probanka, Gorenjska banka, Abanka, Banka Celje, NKBM in vzajemni sklad NFD1. Pridružile naj bi se jim tudi Probanka, Gorenjska banka in Banka Koper.

Prodajalci naj bi čim prej izbrali svetovalca za prodajo, ki bo neformalno povpraševanje poslal morebitnim strateškim kupcem iz industrije ter več skladom. Postopek bo glede na pričakovanja prodajalcev moral steči hitro. Pričakovati je namreč, da bi morebitni zainteresirani opravili temeljit pregled podjetja, kar običajno traja okoli dva meseca.

Med zainteresiranimi kupci so se pred časom omenjali Heineken in Carlsberg ter zasebni naložbeni sklad CVC Capital partners. A naj bi jih zanimanje menda minilo.

V NLB so za STA dejali, da sporazuma o prodaji Pivovarne Laško še niso podpisali, si pa za to prizadevajo. Iz Pivovarne Laško so sporočili, da sporazuma uprava ne more komentirati, si pa želijo "lastniške strukture, ki bo aktivno podpirala razvoj osnovne dejavnosti skupine in družbam pomagala uresničevati vizijo". Novica o prodaji je za predsednika nadzornega sveta Vladimirja Malenkovića nova, ne bi pa jo mogel označiti za popolno presenečenje.

Komentarjev 1
  • mb 13:53 22.september 2011.

    pa bo šlo še eno slovensko podjetje po gobeše ena tajkunska kraja. dobro špodjetje za ničvreden papir.jaz bi tudi tako kako podjetje kupil.na koncu, ga bodo kupili tujci i ga zaprli oz uporabili kot skladišče. adijo pamet