Slovenija
24 ogledov

Proti uničevanju šolstva

Branimir Štrukelj, Sviz Boštjan Tacol
Protestno pismo. Šolniki ga podpisujejo, študenti jezni zaradi nižjih subvencij.

Nestrinjanje. “Glas dvigamo za pravice otrok. Zaostrovanje normativov vodi v padec kakovosti našega dela,” podpis protestnega pisma utemeljuje Majda Jus Ašič iz društva svetovalnih delavcev. Proti uničenju javnega šolstva protestira še 13 združenj ravnateljev, učiteljev, dijakov in strokovnih delavcev v srednjih in osnovnih šolah ter vrtcih.

Pot vlade je napačna

Sporočamo, da nam je mar za prihodnost izobraževalnega sistema. Če nam ne bi bilo, ne bi privolili v znižanje plač,” pravi Jelka Velički iz sindikata vzgoje in izobraževanja. Podpisniki pisma ministrstvu očitajo, da pri uvajanju sprememb ne upošteva pripomb strokovnjakov. “Spremembe je treba vpeljati preudarno, postopoma in ob zanesljivih analizah,” so prepričani podpisniki. “Pot, ki jo ubira vlada, je napačna,” dodaja Branimir Štrukelj.

Katastrofa na šolah

Na ministrstvu za izobraževanje to zavračajo. “O vsem se pogovarjamo s socialnimi partnerji in skrajno nekorektno je, da sindikati v času pogajanj postavljajo ultimativne zahteve v tonu, ki bolj spominja na grožnjo kot na dialog,” pravijo. Na pogajanjih o normativih se zapleta predvsem pri obremenitvah učiteljev. Po Štrukljevih besedah ministrstvo zahteva večjo obremenitev kot prej, kar je zanje nesprejemljivo. Prepričani so, da bi uveljavitev sprememb že tega septembra pomenila “organizacijsko katastrofo na šolah”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.