Slovenija
2528 ogledov

Prvi nagovor novega župana Maribora

Saša Arsenovič Mediaspeed
Podjetnik Saša Arsenovič (SMC), ki je v današnjem drugem krogu volitev za župana Mestne občine Maribor zbral 58 odstotkov glasov in tako premagal nekdanjega župana Franca Kanglerja (NLS), se je v prvi izjavi po razglasitvi delnih neuradnih rezultatov zahvalil Mariborčanom, ki so z glasovi zanj dokazali, da "verjamejo v boljši jutri".

"Kot športnik sem seveda pričakoval zmago, drugače se ne bi podal v to tekmo. Bilo je zelo naporno, pestro, a zanimivo," je dejal. "Zahvaljujem se tudi ekipi, ki je pripomogla k temu, da smo se pokazali v najboljši luči in bo delala tudi naprej z menoj. Zahvaljujem se tudi družini in protikandidatom za relativno pošten boj," je dodal.

Zaveda se, da ga največje delo šele čaka. "Moje prioritete so vedno ljudje, saj le ljudje lahko delajo dobre projekte," je povedal.

Njegova prva naloga bo pogovor z vsemi zaposlenimi na občini in v občinskih podjetjih. "Dragi bodoči sodelavci, upam, da se zavedate, da bom jaz samo dober poslovodja, vi pa boste skrbeli za to, da bo Mariborčanom že kmalu bolje."

"Verjamem, da bomo znali skupaj najti pot navzgor za Maribor," je še dejal, potem ko je v nabito polnem volilnem štabu na Gosposki ulici 3 zadonela pesem We are the champions zasedbe Queen.

Kdo je novi župan Maribora

Nekdanji igralec tenisa, po izobrazbi pravnik, je bil najprej dejaven v tujini, v zadnjih letih pa je kot lastnik in direktor Galerije Gosposka postavil v središču Maribora vrsto gostinsko-namestitvenih objektov, kot so Restavracija Rožmarin, Gostilna in Hotel Maribor.

V politiki doslej ni bil dejaven in tudi v tokratno volilno kampanjo se je vključil šele v zadnjem trenutku, a s tem močno premešal karte predvsem aktualnemu županu Andreju Fištravcu, ki se je po prvem krogu volitev moral umakniti iz bitke za župansko mesto.

Čeprav je 52-letni Arsenovič zbral dovolj podpisov občanov, je na volitvah nastopil kot kandidat SMC.

Na volitvah je nastopil tudi s svojo (neodvisno) listo kandidatov za mestni svet, ki bo v novem sestavu zasedla največ sedežev. Poleg 11 glasov liste Arsenovič za Maribor ima v 45-članskem mestnem svetu še podporo treh mestnih svetnikov SMC in še nekaterih drugih strank.

Pred drugim krogom volitev so namreč njegovo Arsenovičevo kandidaturo podprli še Lista kolesarjev in pešcev, DeSUS, SD, Lista Melite Petelin, Lista mladih. Povezujemo in Stranka mladih - Zeleni Evrope, ki imajo v mestnem svetu skupaj devet sedežev.

Miro Cerar | Avtor: Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke SMC Mira Cerarja pred skorajšnjim zaključkom pogajanj o oblikovanju Šarčeve vlade. Anže Petkovšek

Zmagovalcu županskih volitev v Mariboru Saši Arsenoviču, ki je kandidiral s podporo SMC, je čestital tudi strankin predsednik Miro Cerar. Čestital mu je za zmago in tudi za "prepih, ki ga je v slabih dveh mesecih uspel zanesti v tisti del Maribora, ki je že pozabil, da se da mesto pomakniti naprej in na bolje".

"Želim mu, da veter, ki ga je ujel v jadra, obdrži tudi v prihodnje, ko ga čakajo težji in kompleksnejši izzivi, kot so bile volitve," je za STA navedel Cerar.

Kot je poudaril, lahko pri tem računa tudi na njegovo podporo in podporo kolegov iz SMC, ki so ga zgodaj jeseni uspeli prepričati, da je v Mariboru čas zanj. "A to ne bo pomenilo nič, če za njim ne bodo stale Mariborčanke in Mariborčani. Kajti: mesto so njegovi ljudje. In njegova prihodnost je svetla toliko, kolikor je v ljudeh živa volja, da del svojega znanja, časa in energije zastavijo za skupno stvar," je prepričan.

Za Cerarja je, kot je navedel, najpomembnejše sporočilo izida mariborskih županskih volitev to, da se je "v vseh pogledih pomembno in veliko mesto v odločilnem trenutku zdramilo in rešilo spon domačijskega politikantstva". "Prihodnost je sklenilo zaupati človeku, ki zna navdihniti z besedo, še bolj pa z dejanji," je pojasnil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • darja19 19:40 03.december 2018.

    Bravo Arsenovič, naredu bo kot se za Mb spodobi, kmetovalcu Dupleškemu pa vile v roke

  • darja19 19:37 03.december 2018.

    Čestitke Arsenoviču, naredu bo kot je treba

  • vladek 06:39 03.december 2018.

    Mariborska sramota