Slovenija
9385 ogledov

To so župani in županje, ki so bili izvoljeni v drugem krogu

Lokalne volitve 2018 Anže Petkovšek Volitve županov in članov občinskih oziroma mestnih svetov.
Marsikje že znano, kdo je zmagal. Kakšni so rezultati?

Volivci in volivke so se se danes odpravili na volišča v 56 občinah, v katerih so med najuspešnejšima kandidatoma iz prvega kroga izbirali novega župana za prihodnji štiriletni mandat.

Na Ptuju bo nova županja Nuška Gajšek, ki je dobila 66,30 odstotkov glasov volivk in volivcev. V Novi Gorici bo župan Klemen Miklavič, ki je z 51,61 odstotka glasov premagal dosedanjega župana Mateja Arčona.

Ob skoraj sto odstotkov preštetih glasov se v Mariboru zmaga nasmiha kandidatu SMC Aleksandru Saši Arsenoviću, ki s 57,90 odstotki glasov premagal  kandidata desnice Franca Kanglerja.

V Kopru po 16 letih na mestu župana ne bo več Borisa Popoviča, ki ga je z 52,29 odstotki glasov premagal Aleš Bržan.

Boris Popovič Tesno Slovenija Popovič izgublja: "V kampaniji so govorili samo o mojem karakterju"

V Kranju bo nov župan Matjaž Rakovec, ki je z 68,06 odstotkov glasov premagal ZoranaStevanoviča. V Slovenj Gradcu z 51,93 odstotki glasov vodi Tilen Klugler pred Andrejem Časom

Volilni rezultati so na voljo na povezavi republiške volilne komisije.

Lokalne volitve | Avtor:

V občini Kostel je župan z dvotretjinsko podporo postal Ivan Črnkovič, ki je bil v zadevi Patria obsojen skupaj z Janezom Janšo in Tonetom Krkovičem, sodba pa je bila nato razveljavljena in zadeva je zastarala. Neupravičeno je bil tako v zaporu 184 dni.

Župan Radencev je postal razvpiti publicist Roman Leljak. V Šentrupertu je dosedanji župan Rupert Gole izgubil bitko proti kandidatu SDS Andreju Martinu Kostelcu. Rupert je bil župan od ustanovitve občine. V Hrastniku je župan postal Marko Funkl, vodja Gibanja za dostojno delo in predsednik Sindikata prekarcev.

Na Vrhniki je župan postal Daniel Cukjati, sin nekdanjega predsednika Državnega zbora Franceta Cukjatija.

Na Jesenicah je Blaž Račič premagal dosedanjega župana Tomaža Toma Mencingerja. V Idriji je Tomaž Vencelj premagal kandidatko dosedanjega župana Mirando Groff Ferjančič. 

SDS izgubila Ribnico, a ubranila Brežice

SDS, ki je v prvem krogu izgubila Ribnico, je uspela ubraniti Brežice, župan Ivan Molan je slavil s približno 55 odstotki pred kandidatom SMC Igorjem Zorčičem.

V Občini Črnomelj je s skoraj tričetrtinsko podporo slavil Andrej Kavšek.

V Domžalah (preštetih 80 odstotkov glasov) je Toni Dragar uspel s 55 odstotki zbranih glasov obraniti svoj mandat, čeprav so njegovega protikanditata Metoda Marčuna podprle SDS, SMC, NSi in SD.

Miran Balažic, nekdanji veleposlanik v Avstraliji, ki ga je predsednik Borut Pahor predčasno odpoklical, saj je na odprtje konzulata povabil Nicholasa Omana, je postal župan Moravč. Zmagal je z 51,14 odstotki.

V Piranu je Tomaž Gantar močno izgubil proti novincu Đeniu Zadkovići, ki je dobil več kot 61 odstotkov glasov in bo tako na županskem mestu nasledil Petra Bossman

V Tržiču je v boju z nekdanjim županom Borut Sajovic premagal Pavla Ruparja. V Žužemberku je dosedanji župan Franc Škufca izgubil mandat, premagal ga je Jože Papež, kandidat NSi.

Nekdanji poslanec SDS Branko Marinič je v drugem krogu porazil zdajšnjega župana in postal župan občine Videm.

156 županov so izvolili v prvem krogu

V vseh 212 občinah so volivke in volivci 18. novembra že odločali o članih občinskih svetov, v 156 pa so izvolili tudi župane. Današnji drugi krog volitev je potekal poteka še v preostalih 56 občinah, kjer v prvem krogu nobeden od kandidatov ni dobil večine glasov.

lokalne volitve 2018 | Avtor: Anže Petkovšek Volitve županov in članov občinskih oziroma mestnih svetov. Anže Petkovšek

Volivci so danes novega župana izbirali tudi v šestih mestnih občinah: v Mariboru, Kopru, Kranju, Novi Gorici, Slovenj Gradcu in na Ptuju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Spark 09:46 03.december 2018.

    In še vrstni red političnih strank (število izvoljenih županov glede na število predlaganih kandidatov). 1. SLS, 2. Nsi, 3. SD, 4. SDS, 5. Zeleni Slovenije, 6. SMC in 7. DESUS.

  • umetnik123 22:08 02.december 2018.

    Res smo neumna nacija !!! Volimo barabe, ki so že dokazali nepoštenost, bili obsojeni, se vrnili in kandidirali ( za službo snažilke pa mora prinesti potrdilo o nekaznovanosti) in so celo izvoljeni. Prevarant Leljak, Marinič, Balažic, Črnkovič, same "perle " ...prikaži večsame "perle " javnega življenja !!! Kam plove Slovenija ? Leljak celo na hrvaški tv krepko kritizira Slovenijo in laže, potvarja in si zmišljuje, potem ga pa izvolijo za župana.