Slovenija
24 ogledov

Prvi obrok na računih čez tri mesece

slovenija 11.01.11 denar, placevanje z gotovino, euro, denarnica, foto: nik rova Nik Rovan
Plačna nesorazmerja. Drugi obrok tretje četrtine bo država poravnala najpozneje do januarja 2015.

Ljubljana. Vlada je s predstavniki sindikatov včeraj podpisala dogovor o načinu izplačila razlike v plači zaradi odprave tretje četrtine nesorazmerij. Zaradi suše v državnem proračunu vlada dolgov ne more poravnati v enkratnem znesku.

“Tako bi bilo v večini primerov ogroženo izplačevanje plač zaposlenim,” poudarjajo in dodajajo: “Ker je proračun za prihodnje leto do skrajnosti varčevalno usmerjen, bi takšna odločitev pomenila tudi blokado drugih obveznih tekočih izplačil.” Država bo zato razlike v plači zaradi odprave tretje četrtine nesorazmerij v osnovnih plačah izvedla v dveh obrokih.

Denar za 147 tisoč ljudi

Z uveljavitvijo zakona se bodo odhodki v javnem sektorju za naslednje leto povečali za sto milijonov evrov, leta 2015 pa še za 100,5 milijona evrov. Upravičencev do odprave tretje četrtine nesorazmerij je več kot 147 tisoč. Vlada zakon sprejema tudi zaradi bojazni pred dodatnimi sodnimi stroški. Za individualne tožbe znašajo okoli 500 evrov, za kolektivne tožbe pa več kot dva tisoč evrov. “Če zakona, ki enotno ureja način izplačila za vse upravičence, ne bi sprejeli, bi to pomenilo dodatno finančno obremenitev in dodaten pritisk na proračun,” pojasnjujejo na notranjem ministrstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.