Slovenija
24053 ogledov

Prvim prejemnikom zaradi kršitev že znižali nadomestilo za brezposlenost

Brezposelnost, iskalci zaposlitve Anže Petkovšek
Zavod je za 30 odstotkov zadnjega izplačanega zneska denarnega nadomestila znižal že 79 prejemnikom, sedmim pa ukinil.

Od 21. januarja 2018 je v veljavi spremenjen zakon o trgu dela, na podlagi katerega ima zavod za zaposlovanje možnost postopnega znižanja nadomestila za brezposelnost ob kršitvah prejemnikov. Pred spremembo zakonodaje je bila namreč edina sankcija izbris iz evidence. Ker je to zelo huda sankcija, je zaposleni na zavodu za zaposlovanje po besedah ministrice za delo Anje Kopač Mrak pogosto niso izrekali. Kljub temu so v letu 2017 iz evidence brezposelnih oseb zaradi kršitev obveznosti izbrisali skoraj deset tisoč oseb, natančno 9.946 brezposelnih.

Možnost 30-odstotnega znižanja od zadnjega izplačanega zneska denarnega nadomestila je zavod doslej izkoristil pri 79 prejemnikih. Skupno je zavod sicer prvič ugotovil kršitve pri 120 prejemnikih denarnega nadomestila, a 41 prejemnikom denarnega nadomestila ni znižal, ker niso imeli izplačila pred dnevom kršitve ali je bilo njihovo nadomestilo minimalno (350 evrov bruto).

"Najpogostejši kršitvi sta neaktivnost pri iskanju zaposlitve ter odklonitev primerne ali ustrezne zaposlitve," izpostavlja predstavnica zavoda za zaposlovanje Tanja Podobnik Zec. Poleg tega vam ob prvi kršitvi lahko znižajo nadomestilo za 30-odstotkov tudi če odklonite vključitev v program aktivne politike zaposlovanja (SPZ) ali kršite obveznosti, sprejete s pogodbo o vključitvi v program APZ.

Nadomestilo se prve tri mesece izplačuje v višini 80 odstotkov od osnove, kazensko pa se lahko prve tri mesece zniža na 60 odstotkov osnove, a ne sme biti manj kot 350 evrov. Pri osnovi tisoč evrov bi nadomestilo prve tri mesece znašalo osemsto evrov, v primeru kazni zaradi neprijave na zavod pa 600 evrov, kar pomeni, da bi bila višina "globe" za neprijavo kar 600 evrov.

Znižanje nadomestila je možno tudi v primeru, da se že v času odpovednega roka ne bi prijavili na zavod za zaposlovanje. Zavod je doslej 27 prejemnikom denarno nadomestilo znižal zaradi neprijave ali nepravočasne prijave v evidenco iskalcev zaposlitve

Če ob odpovedi delodajalec delavca ne obvesti o obveznosti prijave na zavod, se nadomestilo ne zniža.

S takšno denarno "globo" so na zavodu želeli doseči čim hitrejšo aktivacijo posameznikov z vidika iskanja nove zaposlitve, kajti največ možnosti za zaposlitev je v prvih mesecih po izgubi dela. Kako se je sicer uredba izkazala v praksi, na zavodu še ne komentirajo, saj kot pravijo, so šele začeli izvajati ugotavljanje kršitev.

Komentarjev 20
  • maresem 15:14 02.maj 2018.

    Koliko nadomestil so ukinili pa ciganom?

  • srecnii 20:08 30.april 2018.

    se meni bolj zdi, da zavod sodeluje s izkoreščevalskimi fimarmi in brezposelne pošiljajo tja....tako se jih najlažji znebijo, saj brezposelni ne bo delal pod takimi pogoji. Zavod pa ga nato izbriše, ker je odklonil delo.

  • ode 18:29 30.april 2018.

    Nihče, ki je prijavljen na Zavodu in od tam dobiva nadomestilo za brezposelnost, ni in nikoli ne bo prevzel nobene ponujene službe. Tako je in tako bo še naprej. Zato so vsi tečaji, predavanja in delavnice in druga mučenja brezzveze ...prikaži več in sami sebi namen, kar na Zavodu natanko vedo. Le za to namenjen denar je treba potrošiti.

Sorodne novice