Slovenija
71 ogledov

Psi ponoči lahko spet lajajo

Spolnost Shutterstock
Kazen. Spolno občevanje v Občini Log - Dragomer nič več dražje kot drugje.

Napad. Občina Log - Dragomer ne sme več kaznovati lastnikov psov in drugih živali, ki bi med 22. in 6. uro z lajanjem ali drugačnim oglašanjem povzročale hrup v naselju in pri tem motile krajane pri počitku. To je namreč občina oktobra lastnikom živali prepovedala z odlokom o varstvu javnega reda in miru. Zdaj je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) presodilo, da takšna prepoved krši pravila, določena z zakonom o varstvu javnega reda in miru (ZJRM) ter zakonom o zaščiti živali, ki tega ne prepovedujeta.

Občinskim svetnikom je MNZ zato naložilo, naj do 19. marca takšno prepoved razveljavijo. Svetniki so tej zahtevi v celoti sledili in sporni občinski odlok naj bi po naših informacijah že spremenili minulo sredo na seji. “Vse pripombe MNZ so upoštevane,” ugotavljajo na ministrstvu, kjer so pristojni za nadzor nad ureditvami, ki jih občine utemeljujejo z odloki. Občina pa teh sprememb odloka za zdaj ni javno naznanila in objavila.

Tudi seks ne bo več dražji

Prav tako kazen za spolno občevanje ali vsiljivo ponujanje spolnih storitev na javnem kraju v Log - Dragomerju ne bo več 230 evrov, kar je bilo skoraj enkrat dražje kot drugje po državi, kjer je kazen za to določena v ZJRM. Občani pa tudi ne bodo več strožje kaznovani, če bodo vsiljivo beračili na javnem kraju ali namenoma ščuvali svoje neprivezane živali in tako ogrožali okolico. Prav tako ne, če bodo povzročali hrup s kosilnicami, žagami in drugim motornim orodjem ob nedeljah in praznikih ali če pri tem ne bodo upoštevali opozoril uradnih oseb, ki jih za to kaznujejo.

“Neenakost in s tem nezakonitost nastopi pri tem, ko je za isti prekršek posameznik lahko različno kaznovan,” s
o prepričani v Sindikatu občinskih redarjev Slovenije (Sors). Prav zato so MNZ predlagali, naj preveri, ali so prepovedi v občinskem odloku zakonite. “MNZ je potrdilo naše pripombe,” ugotavljajo v Sorsu.

Ustavno sodišče pa ne

Zaradi svojih pomislekov so se redarji že konec lanskega leta obrnili tudi na ustavne sodnike s pobudo, naj presodijo, ali določila spornega občinskega odloka kršijo ustavo. Ustavno sodišče te pobude ni sprejelo in odloka ni presojalo. “Sporni odlok je postal pravno veljaven, kar z vidika redarjev pomeni, da bi ga morali izvajati. Zaradi tega bi lahko presežegli pooblastila, kar bi pomenilo nevarnost odškodninske, kazenske, materialne in moralne odgovornosti,” opozarjajo v Sorsu. Na ustavno sodišče pa bi se lahko obrnilo tudi MNZ oziroma vlada, če občina ne bi preklicala spornega odloka.

Komentarjev 3
  • vest 21:20 04.marec 2012.

    Kako bom pa sedaj lahko dobro spal?

  • Franc Mihič 12:13 04.marec 2012.

    Tudi v civilizirani tujini poznajo takšne lokalne odloke, saj prebivlaci hočejo red in mir. Pri nas pa otem odločajo javno plačani redarji. Narobe svet v Sloveniji!

  • erikkk 00:05 04.marec 2012.

    Ja kaj pa je s to občino. A so jo morda vesoljci naselil...