Slovenija
31129 ogledov

Rahlja se omejitev gibanja: Lahko greste v drugo občino, če …

Turistične kmetije Arhiv STO/Jošt Gantar
Vlada je na včerajšnji seji sprejela nov odlok o začasni omejitvi gibanja. To so novosti.

V soboto ob polnoči se sprošča omejitev gibanja v drugo občino za tiste, ki imajo v drugi občini kakršno koli zemljišče, ki ga morajo obdelovati.

„Na vladnih spletnih straneh bo objavljena izjava, na katero bodo upravičenci zapisali ime in priimek, kam potujejo in namen potovanja. Zapisati bodo morali tudi, koliko časa se bodo zadržali na novi lokaciji,“ je dejal notranji minister Aleš Hojs in dodal, da se morajo ljudje zavedati, da v občini, kamor bodo potovali, še vedno ne smejo obiskovati trgovin in ostalih institucij: „S tem želimo preprečiti širjenje virusa med občinami!“

Vlada od sobote dalje dovoljuje tudi nekatere športne aktivnosti.

„Še vedno so prepovedani kolektivni športi, kot so nogomet, košarka, dovoljeni pa so vsi ostali športi. Ob teh prostorih je tudi ponudba gostinstva, a ta ponudba se ne odpira. Vztrajati moramo pri tem, da se v naslednjih tednih ne družimo,“ je dejal Hojs.

Pri tem je postregel s statistiko: Če stikov ne bi omejili, bi vsak okuženi v petih dneh statistično okužil 2,5 človeka, v 30 dneh pa 406. Ob omejitvi stikov en okuženi v 30 dneh statistično gledano okuži le 15 ljudi.

"Po zagotovilih zdravnikov, ki so v tem primeru ključni, se lahko nadejamo, da bi bilo množično testiranje opravljeno okoli 1. maja. Ne bi si pa upal trditi, da bodo tudi omejitve takrat odpravljene. Nočem obljubljati nečesa, česar ni mogoče uresničiti," je Hojs odgovoril na vprašanje, ali lahko sproščanje omejitvenih ukrepov pričakujemo za prvomajske praznike.  

Kampi ostajajo zaprti. Lahko pa gredo lastniki kamp prikolic v kampe, da tam uredijo, kar je potrebno, in se nato vrnejo v svoj kraj, je zagotovil Hojs. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Albatroz 20:04 16.april 2020.

    Ukrepi kot jih slovenska vlada izvaja lahko učinkujejo samo v dvaisetih procentih ker je še vedno skoraj enako stika z ljudmi kot je bilo samo druženje je omejeno. Primer v rgovini še vedno vsi kašljajo v sadje in zelenjavo ker ...prikaži več nihče ne kontrolira poteka v trgovini samo pri vhodnih vratih.

  • lorbez 16:08 16.april 2020.

    Kako lepa fotografija najelpšega Dolenjskega griča... Trška gora pri Novem mestu.

  • darko88 15:40 16.april 2020.

    Hojs, kot gradbenik, bi se lahko vsaj na meter spoznal! Toliko o strokovnosti. Če pa že vzamejo medije na "svoja druženja", pa bi lahko vsem skupaj prej razložili pravila obnašanja, vsaj pred kamerami, če se že privatno ne znajo obnašati.