Slovenija
3916 ogledov

Ravnatelji Kustečevi: Gre za nesorazmerno sankcioniranje

ljubljana01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, dijaki, foto: nik rovan Nik Rovan
Ravnatelji so stopili v bran dijakom.

Aktiv ravnateljev podravskih srednjih šol in dijaških domov je na ponedeljkovem sestanku sprejel skupno izjavo glede kaznovanja dijakov na protestu 9. februarja v Mariboru, na katerem so zahtevali ponovno odprtje šol za izvajanje pouka v živo. Mariborski ravnatelji so podporo dijakom naslovili na ministrico za izobraževanje Simono Kustec.

Vodja aktiva ravnateljev srednjih šol in dijaških domov Podravja Herman Pušnik, ki je sicer ravnatelj mariborske prve gimnazije, je v izjavi zapisal, da aktiv podpira svobodo izražanja dijaškega mnenja in pričakuje ustrezno konstruktivno komunikacijo z dijaki. Ob tem opozarjajo na nesorazmerno sankcioniranje dijakov na protestih.

Mariborski ravnatelji srednjih šol so hkrati v pismu ministrici Kustečevi poudarili, da si tudi sami želijo vrnitev k pouku v šolo v celoti po modelu B ali A, seveda v skladu z epidemiološkimi razmerami in ob upoštevanju vseh potrebnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe. Aktiv ravnateljev podravskih srednjih šol je z izjavo seznanil tudi Zvezo srednjih šol in dijaških domov Slovenije ter Društvo Ravnatelj.

Mariborski policisti so po protestnem shodu 9. februarja petim mladim poslali plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletne pa podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče.

Srednja šola | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi predsednik države podprl dijake

Podpora dijakom prihaja iz mnogih strani, med drugim je tudi predsednik Borut Pahor izrazil željo po zaustavitvi postopka, dijake pa so javno podprli mariborski župan Saša Arsenovič, Dijaška organizacija Slovenije, Sviz in učiteljski zbor mariborske druge gimnazije.

K amnestiji so pozvali tudi v SD. V stranki so poslali odprto pismo predsedniku in podpredsednikoma vlade. Predsednik vlade Janez Janša se je na pismo odzval prek Twitterja in stranko SD pozval, naj prevzamejo odgovornost za svoja ravnanja. "Dijakom ste izjemno slab vzor. Zberite denar in plačajte globe," je predsednik vlade pozval SD. 

Ministrica Kustečeva je kljub temu ocenila, da gre za mlade odrasle, za katere verjame, "da razumejo in tudi prevzemajo odgovornost za svoja dejanja". To je prvi korak v svet odraslosti, je še dejala. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • Naklonsky 09:57 10.marec 2021.

    No ja, mogoče denarna kazen res ni pravična. Zato pa imamo sodišča, ki jim kazen lahko spremeni v kakšno dobro delo - na primer brisanje grafitov, čiščenje javnih parkov, pomoč onemoglim ... itd, itd. Sicer so si pa sami krivi. ...prikaži več Ne mi govorit, da so še najstniki in otroci, ki ne vedo kaj delajo.

  • pravičnik77 10:38 09.marec 2021.

    Tipična slovenska folklora, ne glede na vzrok. Vmešavanje ene veje oblasti v delo druge veje oblasti. Ravnatelji so odgovorni za delovanje svojih šol in ne za delovanje policije, še manj za delovanje in ukrepanje sodstva. Prav tako institut predsednika države ...prikaži več nima kaj policiji in pravosodju nalagati oz. sugerirati kako naj deluje. Lahko komentira, ne pa ocenjuje in prepričuje, kako naj deluje in odloča. Ne glede o čem ali komu govorimo. to je demokracija, da vsak deluje v mejah pristojnosti, ki

  • rd2dmk2 10:37 09.marec 2021.

    saj bodo volitve. enkrat . nekoč. upam. in takrat bodo dijaki volili tistega, ki jim je naložil kazen. a mislite da bodo ?