Slovenija
7865 ogledov

Ravnateljica besna: "Gre za politično odločitev in ne strokovno"

Otroci med koronakrizo Profimedia
Šole in starši učencev prvega triletja v obalno-kraški in zasavski regiji so z razočaranjem in nezadovoljstvom sprejeli današnjo odločitev vlade o vnovičnem zaprtju šol v teh regijah le štiri dni po vrnitvi v šolske klopi.

"Skrajno neprimerna in nespoštljiva odločitev"

Predsednica sveta staršev na osnovni šoli z italijanskim učnim jezikom Dante Alighieri iz Izole Evelin Kolarec Radovac je odločitev označila za skrajno neprimerno in nespoštljivo tako do otrok kot do staršev. "Že to, da smo že toliko časa doma in da se potem na osnovi številk, ki prihajajo iz domov za ostarele, odločajo o usodi otrok, je skrajno neprimerno," je ocenila za STA.

Ob tem je izpostavila, da so na izolski šoli izvajali vse predvidene ukrepe in da je bila šola popolnoma pripravljena na pouk v živo, obenem so bili vsi učitelji in vzgojitelji ob testiranju na novi koronavirus negativni. "Učenci se držijo vseh navodil - ne hodijo ven iz razredov, čim so po hodnikih, imajo vsi maske. Med sabo se otroci ne družijo, torej razredi se ne mešajo," je še dodala predsednica sveta staršev izolske šole. Poudarila je, da so se držali vseh ukrepov in celo še več od tega.

Okužbe v domovih starejših na delo v šolah nimajo vpliva

Ravnateljica OŠ Trbovlje Petra Čede je za STA povedala, da epidemiološke razmere na šolah jemljejo zelo resno, zato se jim ne zdi primerno, da se šole zopet zapirajo. Dejstvo je, da je zasavska regija prešla v črno fazo zaradi številnih okužb, ki se pojavljajo v domovih starejših, kar pa na delo v šolah nima vpliva, je dejala. Na šolah se po besedah Čedetove vsi zaposleni obnašajo zelo odgovorno, strogo in dosledno upoštevajo predpise ter skrbijo za lastno varnost in varnost otrok.

"Zgovorno je tudi dejstvo, da smo se ponedeljkovega testiranja udeležili vsi zaposleni, ki delo trenutno opravljamo na delovnemu mestu, torej v službi. Nihče od testiranih ni bil na novi koronavirus pozitiven. S tem smo izkazali precejšnjo mero družbene odgovornosti in pokazali željo po vrnitvi otrok v šolske klopi. Kako odločitev pojasniti učencem, katerih pozitivno vzdušje je v torek, ko so se vrnili v šolo, velo iz učilnic po celi šoli," prav Čedetova.

Dodala je še, da na odločitev nimajo vpliva, so pa zelo razočarani in nezadovoljni. Upa in si želi, da odločevalci dobro premislijo o nadaljnjih strategijah vračanja učencev v šole, kajti negotovost bo zelo vplivala na učence in njihove družine.

Simona Kustec Slovenija Pozor: V ponedeljek bodo šole zaprte v vseh regijah

Otrokom motivacija pada

Ravnateljica OŠ Ivana Skvarče Zagorje ob Savi Kristina Renko pa je za STA dejala, da so se najmlajši komaj vrnili v šolo, pa se šola ponovno zapira. Učenci so bili v torek zelo veseli ob vrnitvi in tudi vsi zaposleni, je ocenila.

Meni tudi, da delujejo brez težav, ukrepe pa upoštevajo. Otrokom pada motivacija, čedalje težje je zanje, za starše in za učitelje. "Predolgo smo na daljavo. Želimo si, da se otroci vrnejo v šole. Ne le najmlajši, vsi," je še povedala Renkova.

Šola epidemija covid igrišče otroci trak | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Breme reševanja ogrožene populacije nosijo najmlajši

Vladni odločitvi odločno nasprotujejo tudi na OŠ Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi. Ravnateljica šole Nataša Grošelj je za STA povedala, da najmlajši v šolah ne morejo nositi takšnega bremena reševanja ogrožene populacije. V tem mesecu jim je bilo obljubljeno dvakrat, da se šole odprejo, pa se potem niso, zdaj pa to, je dejala.

"To odrasli težko predelamo, kaj šele otroci. Vsem učencem od 1. do 9. razreda je v tem mesecu zaradi takšnih neizpolnjenih besed popolnoma padla motivacija za delo. Ubija jih monotonija zaprtja v sobah, kljub temu, da skušamo učitelji to monotonijo razbiti. Nekateri starši so v hudih stiskah, ker preprosto ne zmorejo več. Svetovalne službe v šolah jim nudijo pomoč. Kaj se bo še moralo zgoditi, da bomo odprli šole? Z odprtjem šol bi vsaj malo posvetila luč upanja in bi se tudi odrasli lažje držali ukrepov," meni Grošljeva.

Po njenih besedah šole niso vir okužb. Epidemiološka slika v zasavski regiji se je spremenila zaradi ponovnega izbruha okužbe v domu starejših v Hrastniku.

Šole je nujno treba odpreti, pravi Grošljeva in se sprašuje, kako lahko vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović po prejetju okrožnice v medijih komentirala, da ne vidi smiselnosti zapiranja šol tam, kjer je izbruh v domovih starejših. "Torej gre za politično odločitev in ne strokovno," je še dejala Grošljeva.

"Zasavje je najmanjša regija, kjer vsak izbruh premeša številke in hitro pademo zopet v črno regijo"

Ravnateljica OŠ narodnega heroja Rajka v Hrastniku Polona Dolanc pa je za STA dejala, da bi si želela, da do zaprtja šol ne bi prišlo, saj so naredili vse, da pouk poteka varno za učence in zaposlene. Vsi zaposleni na tej šoli so uspešno prestali ponedeljkovo testiranje, okužb ne beležijo niti med učenci.

"Zasavje je najmanjša regija, kjer vsak izbruh premeša številke in hitro pademo zopet v črno regijo. Učenci se pouka zelo veselijo. V šolo prihajajo z nasmehom na obrazu, za njih je socialni stik zelo pomemben. V veliki stiski bodo verjetno danes tudi njihovi starši. Mi bomo v skladu z navodili zagotavljali nujno varstvo v naslednjem tednu. Moje sporočilo vsem je, naj se držijo ukrepov, da bomo lahko čim hitreje zopet vstopili v šolske prostore," je še izpostavila Dolančeva.

Šole Slovenija Štiri okužbe preveč, da bi šole ostale odprte

Odločitve vlade tudi v Kopru vse prej kot veseli

Učitelji na Osnovni šoli Koper so po besedah vršilke dolžnosti ravnateljice Ingrid Poropat vse prej kot veseli današnje odločitve vlade. "Delo z najmlajšimi je v teh dneh lepo steklo in čutiti je bilo pozitivno energijo, veselje in zagnanost ob ponovnem snidenju," je dejala Poropatova za STA. Poudarila je, da so skrbno upoštevali vse higienske in varnostne ukrepe. "Kljub vsemu ostajamo vsi skupaj strokovni in optimisti, zavedajoč se, da moramo poiskati najboljše in ustrezne rešitve za vse deležnike vzgojno-izobraževalnega procesa, tako ministrstva kot NIJZ in vlade, ni enostavno," je še dejala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • bogdan76 06:52 29.januar 2021.

    Na levici sopares vsi pametni samo rešitve panepoznajo samo leporečje partiski hvalospev.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:10 28.januar 2021.

    A lahko res že otroke pustijo pri miru. Kaj se ni do zdaj že izkazalo, da ni problem pri mulčkih. Pa porka duš, šolniki, če res tako močno verjamete, da otroci sodijo v vrtce in šole, uprite se. Veliko vas ...prikaži več je, močan sindikat imate, ob boku vse tiste starše, ki so za to da so otroci v vrtcih in šolah (sigurno več kot polovica). Res ne razumem! Naredite že nekaj!!!

  • softundsicher 20:50 28.januar 2021.

    Ravnatelji/ravnateljice, ki so se javno izpostavili, lahko pričakujejo diskretizacije v vladnih mediji. Upam, da so pripravljeni.