Slovenija
12 ogledov

Rebalans sprejet

DZ bo kot prvi parlament na svetu postal Unicefova varna točka, s čimer se pridr Žurnal24 main
Poslanci so v celoti sprejeli rebalans proračuna. Poslanci SNS po glasovanju o splošnem delu rebalansa zapustili dvorano.

Po desetih urah razprave, ki so jo opravili včeraj, in obrazložitvi glasov so poslanci le glasovali o sprejetju rebalansa proračuna. S 45 glasovi za in 10 proti so rebalans sprejeli.

Pred glasovanjem o rebalansu so poslanci glasovali tudi o predlogu novele zakona o interventnih ukrepih in predlogu dopolnitev odloka o programu prodaje državnega finančnega premoženja. Ne prvi ne drugi predlog nista dobila zadostne podpore.

SDS želel preložiti glasovanje

V SDS so pred glasovanjem o rebalansu zahtevali pol ure za premislek in dogovor znotraj poslanske skupine (PS), potem ko sta padla tako interventni zakon in odlok. Po premoru je vodja PS Jože Tanko opozoril, da ni bilo naključno, da so najprej glasovali o omenjenih dveh zakonih. Zato je predlagal, da si poslanci vzamejo čas za premislek in o rebalansu glasujejo na začetku prihodnjega tedna, ko se začne redna septembrska seja državnega zbora.

Predlog so poslanci zavrnili in prešli na glasovanje o rebalansu. Po glasovanju o splošnem delu rebalansa so dvorano zapustili poslanci SNS. Vodja poslanske skupine Zmago Jelinčič Plemeniti je njihovo odločitev pojasnil z besedami, da nadaljevanje glasovanja o proračunu ni več smiselno.

Privarčevati milijon na dan

Rebalans letošnjega proračuna predvideva znižanje odhodkov za 365 milijonov evrov in ohranja primanjkljaj pri 4,6 odstotka BDP. V svojem nagovoru je premier Borut Pahor včeraj poslance prosil, naj podprejo predlog rebalansa. Meni, da podpora rebalansa ne bi pomenila tudi podpore vladi, vendar pa bi finančnim trgom poslali pomembno sporočilo, da "imamo proračun in primanjkljaj na vajetih". Zdajšnji finančni primanjkljaj je po premierjevem mnenju obvladljiv, a na zgornji meji.

Komentarjev 4
  • 1111 22:11 16.september 2011.

    ...koaliciji in opoziciji, bi bilo potrebno prepovedat ponovno kandidaturo...pa še nekaj, dokončna prepoved za določene člane (Potrč, Pahor, Anderlič, Janša, Tanko, Černač....in še....)...edino tako se bomo gnoja znebili...

  • privat 19:23 16.september 2011.

    v kaki državi??' Mislite kupleraju??'

  • d 13:05 16.september 2011.

    Se popolnoma strinjam, v tej državi že davno ni več nobenega reda. Zakoni so za okras, spoštovati jih pa moramo samo reveži.