Slovenija
13 ogledov

Reke se umirjajo, Jek še ne dela

Gasilco so do nekaterih lahko prišli le s špomočjo čolna.
1/10
CZ severna Primorska/Ervin Čurlič
Na Goriškem razmere ponekod hujše kot pred dvema letoma. Ponekod še brez elektrike, nekateri cestni odseki zaprti.

Po Sloveniji odstranjujejo posledice obilnih nedeljskih padavin, razmere pa se umirjajo.Reke so se povečini vrnile v svoje struge, izboljšale so se tudi razmere na cestah.

Narasle vode so predvsem na Goriškem pustile pravo razdejanje. Poplavljene površine ob Vipavi so začele upadati, na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa pa se bodo po napovedih ARSO še ohranjale. Ustalilo se bo predvidoma tudi naraščanje Krke, pri čemer bo lahko na vodomerni postaji Podbočje preseglo pretok 350 kubičnih metrov na sekundo.

Na Primorskem huje kot leta 2010

"Zadeve so se danes precej umirile, včeraj so bili gasilci ves dan na terenu, da so zagotovili vsaj minimalne življenjske pogoje in dostop do vseh občanov," je povedal poveljnik civilne zaščite na Severnem Primorskem Samo Kosmač. "Zdaj prebivalce prizadetih območij čaka dosti dela, da bodo lahko zadeve sanirali." Najhuje je bilo v spodnjem toku reke Vipave, v naseljih Miren, Renče, Bukovica in Prvačina. "Razmere so bile tam precej kritične, verjetno hujše kot leta 2010, vsaj na nekaterih delih," je pojasnil Kosmač. O škodi je po njegovi oceni težko govoriti, poleg tega je vprašanje, ali se bo sploh ocenjevala, saj še tiste po suši, ki je prizadela pokrajino, niso zaključili.

Krka obvladljiva

"Merilna postaja je zabeležila še rahel porast, vendar se na terenu pri Krški vasi in na sotočju s Savo razmere umirjajo, zato pomoč gasilcev ni bila več potrebna," je povedala Zdenka Močnik z brežiške civilne zaščite. Trenutno po njenih besedah zaradi poplavljenosti ni večjih težav, nekaj pa je še motenj pri oskrbi z električno energijo, saj je zaradi nočnega sneženja in snegolomov še veliko gospodinjstev v Posavju brez elektrike. "Elektro se trudi, z malo potrpežljivosti bo zadeva urejena tekom dneva."

Jek še ne dela

Zaradi hitrega povečanja pretoka reke Save so včeraj zaustavili tudi Jedrsko elektrarno Krško (Jek). "Reka s seboj nosi velike količine listja in drugih nečistoč, s tem pa zmanjšuje učinkovitost hladilnega sistema sekundarne strani, kljub temu da so čistilne naprave delovale s polno zmogljivostjo," pojasnjujejo v Jeku. Elektrarna naj bi ponovno začela delovati v prihodnjih dneh.

Še vedno brez elektrike

Na Celjskem je brez električne energije še vedno okrog 2500 odjemalcev. 2400 odjemalcev je brez elektrike tudi na območju distribucijske enote Krško, predvsem na območju Mokronoga. Na območju Celja pa je brez električne energije še 49 odjemalcev, predvsem na območju Rimskih Toplic. Na območju Velenja in Slovenj Gradca so težave, ki jih je povzročil sneg, urejene in so tako vsi odjemalci že preskrbljeni z električno energijo.

O motnjah v delovanju svojega mobilnega omrežja pa je poročal tudi mobilni operater Simobil.

Voda in drevesa zaprli ceste

Zaradi poplav in podrtega drevja je še vedno nekaj zaprtih cest, in sicer na lokalnih cestah Čolnišče–Kisovec, Hrastnik–Radeče na desnem bregu Save, Sava–Mošenik pri železniškem podvozu. Cesta Fara–Grgelj–Dol je zaprta na dveh odsekih, cesta Dragarji–Medvedjak–Draga je v zimskem času zaprta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice