Slovenija
2376 ogledov

Resolucija SDS "absurdna, nevarna in zaskrbljujoča"

Tanja Fajon Saša Despot
V opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB ostro obsojajo vsebino ene od petih kongresnih resolucij SDS, v kateri ta opozarja tudi na nevarnost Levice.

V opoziciji trdijo, da stanje ni takšno, kot ga slika SDS, ampak da je SDS tista, ki ruši ustavni red in demokracijo. Menijo še, da gre za preusmerjanje pozornosti in iskanje krivca za aktualno stanje.

"Dlje kot brede, radikalnejše so njegove poteze in zadnja v vrsti je, da straši z državljansko vojno," je v današnji izjavi v DZ o premierju Janezu Janši dejal koordinator Levice Luka Mesec.

Po njegovem mnenju se Janša in SDS očitno bojita Levice in se jo zato trudita na vsak način prikazati v zelo demonski podobi. A ob tem poudarja, da je Levica stranka, ki nima nobene prtljage, nima za sabo koruptivnih afer, spornih kadrovanj, niti jim po njegovih ocenah ne morejo očitati kaj drugega, razen morda kakšne neposrečene izjave katerega od poslancev. "Zato nam, da bi nas prikazali v slabi luči, stvari podtikajo," je prepričan.

Šarec: Sprevrženo

Po ocenah predsednika LMŠ Marjana Šarca SDS in njen predsednik ugotavljata, da so vse možno zavozili, zdaj pa se zatekajo v znan scenarij, in sicer ideologijo. Taki manifesti so po Šarčevem mnenju namenjeni bolj konsolidaciji stranke kot pa čemu drugemu.

"Govoriti o možnosti državljanske vojne je zelo sprevrženo. Vemo namreč, da stanje ni takšno, kot nam ga poskušajo slikati. Dejstvo je, da 75 odstotkov ljudi ni volilo SDS in narod še zdaleč ni razklan. Narod se večinsko ne strinja s sedanjim stanjem in to jih moti, zato se zatekajo v take manifeste," ugotavlja Šarec.

Priznava, da je imela LMŠ v času vodenja vlade ter sodelovanja z Levico nekaj težav, "a to ne pomeni, da moramo začeti govoriti o državljanski vojni". Cilj kritik, ki jih SDS v resoluciji usmerja v Levico, je po Šarčevem mnenju spodbujati ideološko vojno in skrajnosti, da bi se dve skrajnosti udarili, zatem pa ni prostora za sredino. Po njegovem mnenju gre tudi za strah pred petkovimi protesti.

Fajonova: Nevarna smer prihodnosti države

Predsednica SD Tanja Fajon je predlog kongresne resolucije SDS v današnji izjavi v DZ označila "za absurden, nevaren in zaskrbljujoč, ker ne le da svari pred državljansko vojno, ampak grozi". "Legitimira represijo, in to dva dni pred odločanjem o predlogu ustavne obtožbe premierja Janeza Janše," je dejala. Vprašala je, kdo res krši in se postavlja nad ustavo.

"Janša s tem dokumentom nakazuje zelo nevarno smer prihodnosti države, grozi z neko novo državno ureditvijo, postavlja se nad ustavo, govori in piše o avtoritarnem režimu, o padcu demokracije," je povzela Fajonova. Poslance je tako pozvala, da pri glasovanju o predlogu ustavne obtožbe spoznajo, da je premier tisti, ki krši ustavo, demokracijo in vrednote te države. Upa, da bodo poslanci spoznali, da je na kocki varna in mirna prihodnost Slovenije. Kongresna resolucija SDS nas po njenem mnenju vrača v temno, mračnjaško preteklost.

Bratuškova: "Ne moremo verjeti, da so res tako nori"

"Ko misliš, da nižje ne gre, prebereš, da nekdo v naši državi grozi z državljansko vojno. V SAB ne moremo verjeti, da so res lahko tako nori," je v izjavi dejala predsednica SAB Alenka Bratušek. Po njenih besedah so prepričani, da gre za preusmerjanje pozornosti od "katastrofalnega stanja v javnih financah, v javnem zdravstvu ter zunanjepolitično pri spoštovanju naše države".

"Z manevri želijo pač iz vseh teh težkih tem, ki bodo naslednje vlade zelo bremenile, preusmeriti pozornost na državljansko vojno. Upam, da bodo to čim prej dali z mize," je dejala Bratuškova. Taki politiki je po njenih besedah treba narediti konec. Ob tem se v SAB sprašujejo, "kaj NSi, resna desna stranka, če NSi to je, dela v taki družbi".

Branko Grims Resolucija Slovenija Grims o tem, kdo Slovenijo vodi v državljansko vojno

SDS: "Ekstremisti dokazali, da jim nič ni sveto"

SDS je med drugim v predlogu kongresne resolucije zapisala, da so "v težki situaciji, ki jo kroji korona kriza, ekstremisti v poldrugem letu dokazali, da jim ni nič sveto, ne zakoni, ne pravila, ne domovina, niti zdravje ljudi". Nedavni 'naci-požig' poslanskih stolov pred parlamentom napoveduje usodno zaostrovanje razmer, kar lahko vodi v obnovitev državljanske vojne," so posvarili.

Štab Anžeta Logarja na stranki SDS. Slovenija SDS v resoluciji celo o obnovitvi državljanske vojne

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 32
 • Naklonsky 08:19 26.maj 2021.

  Vsebina resolucije NI zaskrbljujoča, je državotvorna. Zaskrbljujoče je lajanje mesečnikov in obujanje totalitarnega komunističnega režima.

 • mina6 07:47 26.maj 2021.

  TATICA KRIČI: UJEMITE TATU !! FAJONKA IPD. NEPRESTABO LAŽE IN SPREVRAČA BESEDE, LASTNE GNUSOBE PODTIKA DRUGIM !! RDEČI FAŠISTI: KLAVCI, ZAJEDALCI, LAŽNIVCI !!

 • Avatar pantani
  pantani 07:09 26.maj 2021.

  Enim in drugim prepovedat vstop in delovanje v parlamentu, pa bo mir!!!