Slovenija
3677 ogledov

Revolucionarna novost na slovenskih voliščih

volitve Slovenija volišče Epa
Državna volilna komisija bo kmalu začela projekt, s katerim se bo zmanjšala možnost napak pri izvajanju volitev. Velike spremembe tudi za volivce.

Služba Državne volilne komisije (DVK) je na Službo Vlade RS za digitalno preobrazbo in na Ministrstvo za notranje zadeve naslovila izhodišča za začetek projekta Elektronski volilni imenik. Z njim želijo zagotoviti večjo učinkovitost pri volilnih opravilih in izvedbi glasovanja. Poleg tega bi se zmanjšala možnost morebitnih napak, ki so posledica človeškega faktorja, so ob predstavitvi projekta zapisali na DVK.

Za maksimalne učinke uporabe elektronskega volilnega imenika bo treba vsa volišča opremiti s prenosnimi računalniki. Volivec bi se nato na volišču identificiral z elektronsko osebno izkaznico, ki bi postala obvezen dokument za volivce. V ta namen bi bilo treba sprejeti ustrezno novelo Zakona o osebni izkaznici.

poslanci državni zbor SDS NSi Slovenija Panoji vsepovsod, a če bi bile volitve danes, sploh ne bi prišli v parlament

Ob uvedbi projetka ne bi bilo več potrebno tiskanje volilnih imenikov. Vse oblike glasovanja bi se avtomatično zabeležile v elektronskem volilnem imeniku, volilno udeležbo bi lahko objavljali v realnem času na spletu, saj bi bila po uvedbi elektronskega imenika volilna udeležba znana ob registraciji volivca.

Omogočeno bi bilo avtomatično zbiranje statističnih podatkov po spolu in starosti, zaradi opreme volišč z računalniki bi se pojavila dodatna možnost vnosa izidov glasovanja (volitev ali referenduma) na volišču samem.

volitve Slovenija volišče | Avtor: Epa Epa

"Volilni imeniki se že sedaj pripravljajo iz evidence volilne pravice in iz centralnega registra prebivalstva, ki je elektronsko voden, zato bi bilo smiselno, da bi se nadgradil in informatiziral tudi volilni imenik, posledično pa bi se izognili tiskanju in podpisovanju volivcev v volilne imenike. Vsa volišča, tako tista v Republiki Sloveniji, kot tudi tista v tujini na diplomatsko konzularnih predstavništvih, bi se digitalizirala," je pojasnil direktor DVK Dušan Vučko.

Omenjeni projekt je zaenkrat še v fazi osnutka in terja podrobno preučitev pristojnih institucij. Predlog DVK je, da bi se elektronski volilni imenik vzpostavil do naslednjih rednih državnozborskih volitev v letu 2026.

Komentarjev 5
  • Avatar F16
    F16 19:42 17.februar 2022.

    Naj raje digitalizira šolstvo, da bom lahko mulce vpisal preko neta v šolo, ne pa čakal v vrsti...

  • jakec1575 12:32 17.februar 2022.

    Danes, ko lahko prakticno v vsako nekritirano komunikacijo vdreš je to neumnost. še vedno je fizičnih napak manj kot bo izginulih digitalnih glasov. poleg tega pricakujejo od 80 letnikov, da imajo elektronsko osebno izkaznico. se vid, da je minister za ...prikaži več digitalizacijo paglavec, ki ne razume, da 70 letne babice pac ne bo preprical v digitalno identiteto.

  • evelux 11:47 17.februar 2022.

    Priprave za se boljse in lazje manipuliranje glasov…. Vse se da ce je le volja….