Slovenija
9 ogledov

Robidnica po finsko

Elegantna in diskretna. Brez kiča, ampak z najnovejšo tehnologijo. Za resne, pos
1/10
Žurnal24 main
Naslednik modela E61. Elegantnejši in kompaktnejših dimenzij. Vgrajen GPS sprejemnik, zmogljiv fotoaparat z bliskavico in hiter prenos podatkov (WLAN in HSDPA). Pravi konkurent Blackerry-ja.

Tudi slovenski trg "poslovnih" mobilnikov je zadnje čase preplavil kanadski Blackberry, katerega operaterji za dosegljivo ceno ponujajo kot najboljši mobilnik za poslovneže, saj naj bi nadomeščal računalnik izven pisarne. Mobilniki tega tipa so namenjenu predvsem uporabi potisne elektronske pošte, ki je nekako izum Kanadčanov, saj se je sistem instantnega obveščanja o novo prispeli pošti najprej pojavil na njihovih napravah. Nokia je začela mešati štrene Blackberry-ju že z modelom E61, ki pa ni bil ravno prodajna uspešnica, pa vendar uspešen poskus tudi na tem področju.

"Full optional"
E71 je ožja in tanjša od predhodnice E61, obenem tudi elegantnejša. Že na prvi pogled deluje kvalitetno, nekoliko pa preseneti teža (sicer 127 g). Pri E61 smo pogrešali hitrejši prenos podatkov in fotoaparat, sedaj pa je tu HSDPA prenos podatkov (do 3,6 MBps) in 3,2 Mpix fotoaparat z avtomatskim ostrenjem in LED bliskavico, ki je povsem zadovoljiv za uporabnike "poslovnega" tipa. Za ostale so na voljo mobilniki Nokia serije N s še zmogljivejšimi fotoaparati. E71 tudi nima namenske tipke za zagon fotoaparata.


Zmogljivejši fotoaparat, tudi za poslovneže. 3,2 Mpix, LED bliskavica, samodejno ostrenje. Za tak tip mobilnika zadovoljivo. © G. M.

 


Mobilna pisarna
Enainsedemdesetka premore največ, kar je danes možno v smislu povezljivosti. Pri brskanju hitreje naletimo na počasnejši prikaz spletnih strani zaradi manj zmogljivega procesorja kot na računalniku, sicer pa v območju z dobrim signalom HSDPA omogoča hitrosti na nivoju domače ADSL povezave. Na voljo je tudi WLAN, ki bo zmanjšal stroške. Uporabno predvsem za uporabnike, ki precej potujejo, saj so pri gostovanju v tujem omrežju cene GSM/UMTS podatkovnega prenosa še vedno zelo visoke. Nokia se je odločila, da bo v mobilnike serje E še vedno grajevala infrardeča vrata - mogoče zaradi izmenjave vizitk. Spomnite se Palm-ov...
Seveda lahko ta mobilnik preko Bluetooth-a ali priloženega USB kabla uporabite tudi kot modem. Vgrajen GPS sprejemnik in programska oprema Nokia Maps sta lahko dober pomočnik, ne pričakujte pa nivoja navigacijske naprave, ki jo imate v avtomobilu. Deluje tudi usmerjanje korak za korakom, vendar ni pustilo najboljšega vtisa. Je pa praktična že sama uporaba zemljevidov in približnega pozicioniranja že na osnovi GSM signala.

(Po)polna tipkovnica
Bistvena lastnost takih mobilnikov je "QWERTY", polno tipkovnica, ki omogoča hitrejše pisanje sporočil ter dovolj velik in berljiv zaslon. Tipke so tu postavljene ena ob drugo, vmesnega prostora ni, vseeno pa so zaradi materiala in oblike uporabne. Večino funkcij mobilnika je možno uporabljati z eno ali obema rokama, saj so določene dosegljive na tipko (sporočila, koledar in kontakti), lahko pa si jih prilagodimo. Zelo praktično : ob daljšem pritisku se pojavi dodatna funkcija kot na primer novo sporočilo, nov vnos v koledar in nov kontakt, kar prihrani nekaj korakov (ni potrebno vstopiti v kontakte, izbrati Opcije in Dodaj nov kontakt).
Skoraj (po)polna tipkovnica. Z nekaj pomanjkljivostmi.
 

Uporaba nekaterih posebnih znakov zna bit včasih manj praktična, saj so dosegljive v kombinaciji s funkcijsko tipko, to pa pomeni uporabo obeh rok. Funkcija kopiraj/prilepi je pri tem modelu bistveno manj praktična, saj jo je potrebno priklicati iz menija, namesto z uporabo tipke # kot pri ostalih mobilnikih Nokia S60. Ne glede na to je pisanje sporočil z polno tipkovnico bistveno hitrejše kot pri običajnih mobilnikih.
Zaslon: E71 tako kot predhodnica E61 premore resolucijo 320x240 . Je po dimenzijah manjši (2,36"), vseeno pa dovolj velik, da služi namenu. Blackberry je pravkar predstavil model Bold , ki premore resolucijo 480x320 - vprašanje je, kdaj bo na voljo v Sloveniji... Sicer pa pri taki dimenziji zaslona (in mobilnika!) resolucija 320x240 povsem zadostuje.

Potisna pošta
Ali je to posrečen prevod angleškega izraza " push email " za storitev elektronske pošte, presodite sami. Gre za storitev, ki uporabnika obvešča o novo prispelih sporočilih , brez da bi mu bilo potrebno kaj storiti. Nokia E71 seveda to zmore že serijsko s programsko opremo Mail for Exchange. Če ste Mobitelov naročnik, si lahko omislite Integral , ki podpira "domačo" elektronsko pošto kakor tudi službeno - Microsoft Exchange in Lotus Notes . Tako ste vedno "online". Nič vam ne uide; sporočilo lahko preberete in nanj odgovorite v trenutku, četudi ste ravno sedli k kosilu ali si odprli pločevinko hladnega piva pred domačim televizorjem. Seveda lahko odpirate tudi datoteke tipa Word, Excel, PowerPoint in PDF. Vgrajen je paket QuickOffice.

Operacijski sistem in programska oprema
V primerjavi z Blackberry-jem pa Nokia ponuja nekaj več. Mobilnik uporablja najnovejšo različico operacijskega sistema Symbian S60 , ki je že dobro uveljavljena in zanesljiva platforma, omogoča nešteto prilagoditev, na voljo pa je kar nekaj brezplačne in plačljive programske opreme. Za razliko od nekaterih "posebnih" operacijskih sistemov Symbian odlično deluje tudi kot telefon. E71 je že serijsko kar bogato založena: že omenjeni Mail for Exchange (potisna pošta), program za upravljanje prezentacij, paket Quick Office, pregledovalnik PDF dokumentov, čitalec črtne kode ... Vgrajen brskalnik je zaradi funkcije pregleda celotne strani uporaben tudi za klasične, internetne strani.

Polna tipkovnica in dovolj velik zaslon. Obenem še vedno kompaktne dimenzije. Nikakor ni "opeka". © G. M.

 

Osnovni pomnilnik 110MB ter možnost uporabe spominskih kartic tipa MicroSD kapacitete do 8GB lahko pomenijo tudi veliko škodo ob izgubi ali kraji mobilnika. E71 je zato opremljena s programom za šifriranje podatkov, ki onemogoča nepooblaščenim dostop do datotek. Poslovnežem je namenjen program za branje vizitk, ki ne deluje najbolje, olajšal pa naj bi vnos novih kontaktov s preprostim "skeniranjem" vizitk.


Vsakodnevna uporaba
Zmogljiva baterija 1500 mAh omogoča naporen delovni dan. E71 je zaradi polne tipkovnice nekoliko širša od običajnih mobilnikov, vseeno pa je en izmed tanjših, zato gre tudi v malo večji žep. Priložen je ličen etui, ki pa se precej hitro lahko obrabi. Vsekakor pa je bistveno bolj praktičen kot večji model E90, tako imenovani Communicator. Priročna je tudi novost med mobilniki Symbian S60 - menjavanje profilov (angl. modes). Ko zaključimo naporen delovni dan (elektronska pošta, sestanki itd...), lahko preprosto spremenimo izgled izhodiščnega zaslona. Elektronsko pošto in sestanke lahko nadomesti predvajalnik glasbe in fotoaparat.

Bistvo Symbian S60 mobilnikov: nadgradljivost. Namestite lahko Youtube, Gmail, Google Maps, Fring in podobne storitve. © G. M.

 

Iz iste družine (serija E) prihaja tudi model E51 , ki za razliko od E71 nima polne tipkovnice, vgrajenega GPS sprejemnika, fotoaparat pa je osnovnejši. Vse to na račun manjših zunanjih mer. Če niste ravno pisci dolgih sporočil in se radi izgubite (GPS), potem je E51 tudi dobra izbira, saj gre v vsak žep, tudi zaradi cene.

Zaključek
Praktično popoln poslovni mobilnik: tanek, odlično povezljiv, dober zaslon, polna tipkovnica za pisanje sporočil, nadgradljiv, eleganten. Brez šminke, ampak diskretno. Poleg tega pa tudi multimedijsko v koraku s časom. Zaradi teže pa boste vedeli, da ga imate v žepu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.