Slovenija
33 ogledov

Rode: Ulica nima pravice rušiti vlade

Kardinal Franc Rode Anže Petkovšek
Kardinal Franc Rode je spregovoril tudi o "drami" glede očetovstva, ki jo je po njegovih besedah spremljal tudi papež.

"Moj vtis je, da protesti niso tako spontani, kakor je videti. Sprašujem se, ali so res množični," je v pogovoru za Reporter o aktualnem dogajanju v Sloveniji dejal kardinal Franc Rode. Kot pravi, je "z muko" na nacionalni televiziji spremljal, s kakšnim revolucionarnim zanosom so napovedovali vseslovensko ljudsko vstajo.

"Ko bi vsaj govorili o tako imenovani vseslovenski vstaji, kakor da je to že nacionalni program. To se mi je zdelo zelo nenavadno. Tako informiranje državljanov na nacionalni televiziji je po mojem nedopustno," meni Rode. Po njegovih besedah ulica nima pravice rušiti vlade, ki ima dovolj poslanskih glasov podpore v parlamentu.

Rode z novim predsednikom države zadovoljen

Glede novega predsednika republike Boruta Pahorja Rode pravi, da je s takšnim človekom moč sodelovati in se pogovarjati: "Prepričan sem, da lahko marsikaj dobrega postori za Slovenijo." Po njegovih besedah je Pahor prvi predsednik, v katerem bi se lahko prepoznala vsaj krepka večina Slovencev. "No, z Janezom Drnovškom sva bila dobra prijatelja in sem ga z veseljem dojemal kot predsednika slovenske države, s prvim in tretjim predsednikom pa je šlo nekoliko težje," je dodal.

Rode verjame, da bo Slovenija prebrodila krizo v ne preveč oddaljenem času: "Imamo vlado, ki ima v državnem zboru zadostno večino; imamo novega predsednika, ki je bil izvoljen s 67 odstotki glasov, ustavno sodišče, ki se zaveda svoje odgovornosti. Izražam upanje in prepričanje, da bo vlada kos nalogam, ki so pred njo."

Kritičen do sedme kitice Zdravljice za himno

V pogovoru za Reporter se je kardinal Rode dotaknil tudi aktualne polemike o himni. Kot pravi, se mu zdi nenavadno, da bi v himni nazdravljali drugim narodom, ne pa, kakor to počno vsi drugi, najprej svoji deželi in svojemu narodu. Ob tem je spomnil, da predlog, da bi bila sedma kitica Prešernove Zdravljice narodna himna, sega na kongres Komunistične partije Slovenije leta 1937 na Čebinah.

Javnomnenjskim anketam ne verjame

O javnomnenjskih anketah, po katerih zaupanje v Cerkev ni največje, Rode pravi, da te ankete veljajo toliko kot tiste o podpori zdaj že nekdanjemu predsedniku Danilu Türku: "Vsa leta je na vseh lestvicah veljal za najpopularnejšega politika, nazadnje pa je na volitvah krepko izgubil."

"Vedemo se kot zakotni provincialci"

Po Rodetovih besedah je "dramo" o njegovem domnevnem očetovstvu, ki je bilo nato ovrženo, doživel in spremljal tudi papež Benedikt XVI.: "V petek pred božičem mi je na sprejemu dejal, da mu je bil njen razplet v posebno zadoščenje." Rode sicer ne verjame, da se pri časniku Delo zavedajo, kakšno podobo o Sloveniji so s to afero poslali v svet: "Čeprav smo že dobri dve desetletji suverena država, se še vedno vedemo kot zakotni provincialci."

Komentarjev 54
  • Žurnalček 23:01 11.februar 2013.

    Če bi bilo vse res kot praviš in Patria ne bi pristopil v vlado -prodal se je za zunanjega ministra- moral bi biti v arestu zaradi transparentnosti nabave konzerv, bi bila ta vlada sestavljena volitvam primerno in za tvoje pisanje ...prikaži veče o demokracijo , ne bi bilo nobene potrebe. Nova vlada, naša z ulice bo Rjavca strpala v čuzo. No videl boš pa , da bo pobegnil v tujino , ker ni samo naš državljan. Barabe prihajajo iz belega sveta kot ne vem kakšni strokovnjaki , naredijo za pol miljarde škode in jo veselo pobrišejo tja , od koder so prišli kod neke mesije. No tudi domače barabe , da ne bo kdo mislil , da smao njega.

  • Žurnalček 22:52 11.februar 2013.

    Drži ,da je intiligenten, samo napaka je , da svojo intiligenco izkorišča za dobrobit cerkve in ne naroda , prikazujoč se stalno kot neki borec za svobodno misel in pravico !

  • Žurnalček 22:47 11.februar 2013.

    Ja nam jih perejo 70 let , če smo se jim pustili, vas pa perejo že 2000 let , pa vas sploh ne vprašajo , če vas lahko ! Razlike drastične. Pa še nekaj je . Ne more biti vernik ...prikaži več nikoli filozof, ker ni svoboden v svojem razmišljanju ! Razumeš .