Slovenija
21328 ogledov

S 1. junijem prihaja velika sprememba

Avtobusna postaja Anže Petkovšek
Za uporabnike javnega potniškega prometa se bodo s 1. junijem stvari spremenile.

Vlada je konec aprila sprejela Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu, o koncesiji te javne službe in o ureditvi sistema enotne vozovnice. Skladno z uredbo bo tako od 1. junija dalje uporabnikom javnega potniškega prometa na voljo enotna vozovnica. 

Z uvedbo enotne vozovnice se bodo spremenile tudi tarife mesečnih vozovnic in letne vozovnice. "Ob uvedbi enotne vozovnice se bo s 1. junijem 2019 uvedla prenosna enotna vozovnica, določena s količnikom 32, s 1. januarjem 2020 pa tudi enotna imenska mesečna vozovnica s količnikom 26. Mesečno vozovnico za posamezno relacijo bo potnik lahko uporabljal vse dni v koledarskem mesecu in velja še prvi delovni dan naslednjega meseca," je zapisano v uredbi. Za letno vozovnico bo treba odšteti znesek, ki bo enak znesku osmih mesečnih vozovnic.

S 1. avgustom 2019 bo uvedena tudi enotna vozovnica za enkratno vožnjo, dnevna vozovnica in tedenska vozovnica. Cena enkratne vozovnice bo odvisna od dolžine poti. Začela se bo pri 1,3 evra za razdalje do vključno 5 kilometrov. Za razdalje med 10 in 15 kilometri bo treba odšteti 2,3 evra, za razdalje med 30 in 35 kilometri pa 4,1 evra. 

Enotna vozovnica je multimodalna in se uporablja na vseh voznih sredstvih (železniški prevoz potnikov, javni linijski medkrajevni prevoz potnikov) ter multioperaterska, saj se potnik lahko pelje z vsemi prevozniki, ki vozijo ne relaciji, za katero ima veljavno vozovnico.   

vlak | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Potnikom se bo novo preračunavanje zagotovo poznalo v denarnicah. Doslej je bila namreč cena mesečne vozovnice najpogosteje enaka znesku, ki bi ga morali odšteti za 35 enkratnih voženj. Po podatkih iz uredbe so vsi koncesionarji na letni ravni prodali le 37.055 mesečnih vozovnic oziroma povprečno 3700 mesečno, ob neupoštevanju poletnih mesecev.

Uredba sicer daje organom javnega potniškega prometa možnost, da znižajo cene mesečnih in letnih vozovnic do 30 odstotkov. Pripravljavci uredbe so ocenili, da mora biti popust najmanj 20 odstotkov, da se potnik odloči za nakup letne vozovnice. Cilj je, da bi imelo več kot 80 odstotkov potnikov letne ali mesečne vozovnice. 

Uredba določa tudi, da je treba v dveh letih od njene uveljavitve uskladiti cene mesečnih in integriranih mesečnih vozovnic, ki so ob uveljavitvi uredbe nižje od cen, določenih v njej. 

Podatki iz leta 2017 kažejo, da se je z medkrajevnim linijskim prevozom peljalo 32 milijonov potnikov, od katerih se jih je 61,7 odstotka peljalo na razdalji do 20 kilometrov. Na tej razdalji je potovalo 19,5 milijona potnikov, od katerih je bilo 8,3 milijona imetnikov subvencioniranih vozovnic za dijake in študente. Na razdalji od 21 do 50 kilometrov je potovalo 10,8 milijona potnikov, od katerih jih je 6 milijonov imelo subvencionirane vozovnice. Na razdalji nad 50 do 100 kilometrov je bilo en milijon potnikov, od katerih jih je polovica imela subvencionirane vozovnice, na razdalji nad sto kilometrov pa je potovalo 280.000 potnikov. 

avtobusna postaja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prihajajo hitre linije

Ministrstvo za infrastrukturo bo bdelo nad uvedbo hitrih linij med regionalnimi središči in Ljubljano. Namen hitrih linij je ponuditi možnost boljših povezav za potnike, ki zaradi dela ali poslovnih obveznosti dnevno potujejo na relacijah med večjimi središči in Ljubljano. 

Uredba predvideva, da bodo nove linije usklajene z obstoječimi registriranimi linijami in da bo njihova uvedba preverjena tudi z vidika novih poslovnih priložnosti za javni prevoz potnikov. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 5
  • kapibara1 09:10 02.maj 2019.

    Upam da tole bodo brali tudi iz JS , koder se plaujje najcenejša variantam prevoza v službo, in bodo ta "dolgim vozačem" izplačali to 8 mesečno vplačilo prevoza..!!

  • kapibara1 09:07 02.maj 2019.

    Kolko pa bode vozovnica za 16, pa do 29 kilometra..??

  • Snežinko 09:51 01.maj 2019.

    Odločno predrago. 4.2 evra za razdaljo nad 15km? To je tri litre bencina, kar z varčnim dizlom lahko pomeni tam 60-80km, torej 4 x ceneje. Potem računaj še komoditeto, pa dejstvo, da si z avtom eno uro prej doma in ...prikaži več zjutraj uro kasneje vstaneš pa ni računice. Teh 15 km bi morali biti največ en evro, da bi pridobili ljudi. Ostanek pa bi morala dati država iz ekološkega sklada, saj gre za manjše onesnaževanje, če bi zmanjšali število avtov v mestu.

Sorodne novice