Slovenija
51 ogledov

S čim naj bi izsiljeval Vodušek?

Aretiran Vladimir Vodušek, InfoTV Anže Petkovšek
Ali imajo v hotelu v Zrečah nove Rhydconove zabojnike za smeti – za štiri je po dokumentih Unior plačal 17.760 evrov – še ni znano, so pa smetnjaki lahko tudi brezplačni, v zameno, da lahko Snage smeti prodajajo.

Priprti Vladimir Vodušek, po Ajpesu izvršni direktor Info TV, je domnevno poskušal trgovati z računi za zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov, zaščitne konstrukcije za balkone, strešne konstrukcije in nadstrešek za arhiv.

Uredništvo Financ je prejelo štiri račune, ki po krogih blizu Vodušku spadajo med dokumente, ki so jih zasegli policisti. Gre za domnevno izsiljevanje denarja v zameno za neobjavo informacij. Policisti so v ponedeljek dejali, da je zanje poskušal iztržiti 350 tisoč evrov. Včeraj so potrdili, da v podjetjih Unior, ki ga vodi Gorazd Korošec, in Rhydcon pod taktirko Vinka Stiplovška "vodijo postopek preverjanja obstoja elementov kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete".

Preverjajo domnevno fiktivne posle

Račune naj bi Stiplovšek izdajal Korošcu, dela pa domnevno niso bila opravljena. Šef Uniorja je na vprašanje, ali informacije, da dela niso bila opravljena, držijo, po kratkem sporočilu odgovoril: "Sem na dopustu v tujini in se vračam v ponedeljek zjutraj!" Stiplovška na časniku niso priklicali.

Tiskovna predstavnica Uniorja Rosana Šuc Ravničan je na vprašanje o računih in storitvah, ter ali so bili policisti tudi že v Uniorju, dejala, da zaradi interesa preiskave tega ne more komentirati. Prvi nadzornik Uniorja Matej Golob Matzele je povedal, da policistov pri njem osebno ni bilo, je pa priznal, da je papirje, ki naj bi bili predmet izsiljevanja, prvič videl na spletni strani Financ. Dan po aretacijah so na izredni seji nadzornega sveta predstavniki uprave dejali, da jih ne morejo posredovati zaradi preiskave. Bodo pa v prihodnjih dneh preverili, ali je Unior morda plačeval fiktivne posle.

Predsedniku uprave Korošcu decembra poteče mandat, poznavalci pa ocenjujejo, da brez razjasnitve okoliščin na novega ne more računati. Iz pravosodnih krogov je slišati, da je menda v ozadju težav v Uniorju poskus menedžerskega prevzema, a Golob Matzele pravi, da lastniška sestava Uniorja kaže, da se to ne more zgoditi.

Smetnjaki so lahko tudi brezplačni

Ali imajo v hotelu v Zrečah nove Rhydconove zabojnike za smeti – za štiri je po dokumentih, ki so jih prejeli v redakcijo Financ, Unior plačal 17.760 evrov –, ni vedel nobeden od sogovornikov. Šef zreškega hotela Vojko Korošec (pravi, da z Gorazdom Korošcem nista sorodnika) namreč pojasnjuje, da investicije v hotel Atrij, ki so ga odprli decembra lani, niso vodili, ampak so od drugega oddelka znotraj Uniorja prevzeli že končan hotel.

Drugi vprašanji sta, ali so bili, četudi obstajajo, zabojniki morda predragi oziroma zakaj sploh imajo lastne zabojnike, ne pa najetih od podjetja, ki odvaža smeti, kar je pri hotelih bolj običajna praksa. Smetnjaki so sicer lahko tudi brezplačni v zameno, da lahko Snage smeti prodajajo. Najbolje se služi s plastiko, tona čiste plastike je vredna 300 do 500 evrov, v zabojnik pa je gre približno tri tone. Odpadna hotelska hrana je bioodpadek, ki se kompostira, odpadno olje pa se prodaja za biodizel. Šef zreškega hotela Korošec je dejal, da v hotelu smeti odvaža več podjetij, podrobnosti pa ne pozna, ker se "vse to rešuje v okviru družbe Unior".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.