Slovenija
12071 ogledov

Šarčeva ministrica pokazala, da se da, če se hoče

Ksenija Klampfer Saša Despot
Četudi je vsak zaostanek nedopusten, se je njihovo število močno zmanjšalo.

Varuh človekovih pravic je kritično do dela ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti spomladi ugotovil, da neučinkovito rešuje problematiko stalno naraščajočih zaostankov pri obravnavi pritožb za pravice iz javnih sredstev ter s tem krši načelo pravne države in dobrega upravljanja. 

"Vlado smo opozorili, da je število nerešenih pritožbenih postopkov v letu 2014 znašalo 1530, leta 2015 je bilo 1711 nerešenih pritožb, leta 2016 jih je bilo 2102, sedaj pa je to število že kar 3895," so februarja ugotovili pri Varuhu.

CSD Šiška Množična napaka Slovenija Otroški dodatki, štipendije in druge pravice: premoženje so upoštevali dvakrat

Vlada in ministrstvo sta se dolgo časa sklicevala na pomanjkanje kadra, s čimer se pri varuhu niso mogli strinjati. "Čeprav se že več let povečuje število zaposlenih, ki pritožbe obravnavajo, število nerešenih pritožb zaskrbljujeoče hitro narašča," so ugotavljali pri varuhu. 

Cilj do konca leta je odpraviti vse zaostanke

A opozorila so očitno zalegla, saj se je število nerešenih pritožb na ministrstvu v letošnjem letu prvič občutno zmanjšalo. "Na ministrstvu že od lani jeseni intenzivno odpravljamo zaostanke pri reševanju pritožb na odločbe centrov za socialno delo," pravijo pri ministrstvu, ki ga od septembra 2018 vodi Ksenija Klampfer. "Ministrici se namreč zaostanki pri odločanju o teh pravicah zdijo nedopustni in je takoj po prihodu na ministrstvo sprejela ukrepe za njihovo odpravo. Decembra 2018 je bilo 3.996 nerešenih pritožb za katere je že potekel dvomesečni rok za reševanje, 16. oktobra letos jih je še 627. Cilj ministrstva je do konca leta odpraviti vse zaostanke."

Zaostanki pri reševanju pritožb na MDDSZ | Avtor: MDDSZ MDDSZ

Za odpravljanje zaostankov so na ministrstvu angažirali dodatnih 33 javnih uslužbencev, ki zaostanke odpravljajo v okviru povečanega obsega dela.  

Na CSD so sicer od avgustovskih vlog do 14. oktobra rešili 93 odstotkov vlog. "Prvič po letu 2012 so vloge rešene v zakonsko določenem času," poudarjajo na ministrstvu. "Ob tem je ministrica izrazila zahvalo vsem strokovnim delavka in delavcem na CSD-jih."

Poudarjajo, da je ministrstvo za delo že v prejšnjem letu pričelo s sistemskimi in organizacijskimi ukrepi, katerih cilj je bila izdaja odločb na centrih za socialno delo v zakonsko določenem roku. 

Vrtec Slovenija Tako si lahko zvišate otroški dodatek in pocenite vrtec

"V mesecu avgustu 2019 so namreč centri za socialno delo morali odločati o približno 113.000 vlogah oziroma o približno 180.000 pravicah," navajajo pri MDDSZ. "Od avgustovskih vlog je do danes je bilo rešenih že 93 odstotkov vlog. Po poročanjih CSDjev, so nerešene ostale predvsem vloge, kjer je bil stranki izdan poziv za dopolnitev vloge ali pa se rešuje predhodna vloga."

CSD Šiška | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"V mesecu avgustu 2019 so namreč centri za socialno delo morali odločati o približno 113.000 vlogah oziroma o približno 180.000 pravicah," navajajo pri MDDSZ. "Od avgustovskih vlog je do danes je bilo  rešenih že 93 odstotkov vlog. Po poročanjih CSD-jev, so nerešene ostale predvsem vloge, kjer je bil stranki izdan poziv za dopolnitev vloge ali pa se rešuje predhodna vloga."

Dodajajo, da je so tako na ministrstvu kot na strani CSD izvedli več ukrepov, z namenom reševanja vlog, pri čemer je ministrica poudarila, da je ''pri priznavanju pravic izjemno pomemben element čas – pravica lahko doseže svoj namen le, če je priznana pravočasno''.

Ukrepe ministrstva smo že predstavili v prispevku Otroški dodatek, vrtec, štipendije: polovica jih odločbe še ni prejela.

Denar CSD Slovenija Otroški dodatek, vrtec, štipendije: Polovica jih odločbe še ni prejela

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar praufo
    praufo 12:59 20.oktober 2019.

    narkomanija bo najbrž kmalu, če ga že ni prehitela alkohot ... po mojem je to večji problem, taki seveda neuporabni, na metadonu, namesto, da bi uvedli neke recimo skrajšana programe, da človek vsaj začne delat ... ampak ne, javnih del ...prikaži več čedalje manj, KER sedaj je višja gospodarska rast in so zaposleni, kar je čista laž ... izgubljena generacija zaradi prebogatih staršev (nekaterih) in potem mulci iz dolgčasa vse probajo, rezultati so pa grozljivi ... ne govorim na pamet

  • onyxx 10:48 20.oktober 2019.

    Ksenija Klampfer je edina učinkovita ministrica v tej vladi,to kaže tako s svojim delom, kot tudi javnimi nastopi. Lahko rečem, da je na CSD Kranj na področju družinskih prejemkov končno sposoben in operativen kader, kdor je kdajkoli imel opraviti z ...prikaži večti z bivšo vodjo družinskih prejemkov Novakovo, ve o čem govorim. Pa mimogrede, niti slučajno nisem pristaš LMŠ ali ostalih levakov....

  • Vozniček 10:13 20.oktober 2019.

    Medtem na Ministrstvu za infrastrukturo: "Dajmo kakšen gnil, neusklajen pravilnik ven, da bo tudi pri nas videti, da kaj delamo! Naj ga naslednji minister spremeni, če mu kaj ne paše..."