Slovenija
2718 ogledov

Šarec ostal brez Junckerjevega pojasnila

Marjan Šarec, Salzburg Epa
Arbitraža. Šarec je ob robu neformalnega vrha EU govoril z Junckerjem. Pojasnila ni dobil.

Novi slovenski premier Marjan Šarec se je v Salzburgu ob robu neformalnega vrha EU na kratko sešel s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, s katerim sta govorila o arbitraži. Kot je po vrhu novinarjem povedal Šarec, na srečanju ni dobil pojasnila, zakaj Juncker mnenja pravne službe ni dal na kolegij Evropske komisije.

Da Evropska komisija ni upoštevala mnenja svoje pravne službe, ki potrjuje večino slovenskih stališč glede uveljavljanja arbitražne odločbe o meji s Hrvaško, je nedavno razkril nemški časnik Spiegel. Slovenska politika se je na pisanje časnika burno odzvala.

"Juncker je seznanjen z mojim oziroma našim stališčem, kaj več bova rekla v Bruslju, ko ga bom obiskal," je dejal Šarec. Povedal je še, da datum tega obiska še ni določen. Dejal je še, da Juncker ni veliko odgovoril na njegova vprašanja glede arbitraže. "Mu ta tema ni preveč blizu glede na razkritje Spiegla," je pripomnil.

Video Svet Tu sta se prvič srečala Šarec in Plenkovič

Pogovor s Plenkovićem

Ob robu vrha se je Šarec pogovarjal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Kot je pojasnil po vrhu, sta se tokrat seznanila, izmenjala sta telefonski številki, za kakšne bolj poglobljene pogovore oz. izmenjavo stališč pa bo čas v prihodnje.

Plenković je v izjavi po vrhu ocenil, da je ključno še naprej graditi dobre odnose med Slovenijo in Hrvaško. "Odnose smo uspeli ohraniti v korektnem ozračju, ni bilo stopnjevanja napetosti," je poudaril. Dodal je, da gre za državi, ki sta si blizu in nista imeli težav. "Naša vprašanja so povezana z razpadom nekdanje države," je poudaril.

Na pripombo, da tožba Slovenije pred Sodiščem EU zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama ne odraža dobrih odnosov, je hrvaški premier dejal, da je Slovenija izbrala to pot, Hrvaška pa bo odgovorila s pravnimi sredstvi.

Juncker Slo - Hr Slovenija Cerar: Komisija ni opravila svojega dela

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Dušan Ahlin 11:56 21.september 2018.

    Ko sta ga Juncker in Plenkovič ignorirala, je šel pa orehe trt.

  • optimist11 20:53 20.september 2018.

    Šarec počasi. Verjamem, da boš na kraju naredil na vse večji vtis od predhodnikov. Najbolj bodo pa jezni, ker boš vladal najmanj dva mandata skupaj.

  • Jožef Koprivnikar 18:34 20.september 2018.

    Kakor da Slovenija ni ubrala pravno pot, ali pa za vse velja le hrvaško pravo, Evropsko pa je le dim ?