Slovenija
3003 ogledov

SDS izgubila Postojno, na račun Bogoviča dobila Novo mesto

volitve v evropski parlament 2019, Marjan Podobnik Saša Despot
Slovenija ostaja obarvana rumeno

Na včerajšnji volitvah v Evropski parlament je slavila skupna lista SDS+SLS, ki bo v Evropskem parlamentu imela tri poslance, dva dosedanja poslanca Milana Zvera in Romano Tomc ter iz vrst SDS in Franca Bogoviča iz SLS, ki je bil s četrtega mesta izvoljen s preferenčnimi glasovi.

volitve v evropski parlament 2019 Znani rezultati Slovenija Lista SDS+SLS velika zmagovalka evropskih volitev

SDS je tako v Evropskem parlamentu na račun SLS izgubila en mandat, doslej je imela tri poslance. Kljub temu pa so v SDS lahko z rezultatom zadovoljni, saj je višji, kot so kazale zadnje ankete pred volitvami, ki so tretjega poslanca iz njihove liste postavljale pod precejšen vprašaj.

Kljub temu, da je SDS izgubila enega poslanca, je na državni ravni ohranila podobno podporom, kot pred petimi leti. Če primerjamo rezultate volitev v osmih volilnih enotah, SDS v koaliciji s SLS ni dobila le volilne enote Postojna, kjer jo je za dobrega pol odstotka prehitela SD. Volilna enota Novo mesto je na račun koalicije s SLS z nekdanjim županom Krškega Francem Bogovičem, ostala v njihovih rokah. Na volitvah pred petimi leti je v Novem mestu slavila takratna koalicija NSi in SLS.

Rezultati volitev po volilnih enotah | Avtor: DVK DVK

volitve v evropski parlament 2019, Tanja Fajon Zmagovalci volitev Slovenija Največ preferenčnih glasov ženskam

SDS je na evropski ravni med strankami članicami največje evropske skupine EPP (Evropska ljudska stranka) dosegel dober rezultat sploh v luči trenda upadanja podpore desnosredinskih strank. 

Nekoliko bolj specifična je situacija rezultatov glede na volilne okraje. Čeprav je Slovenija tudi v tem primeru obarvana rumeno, je SD z veliko prednostjo skoraj petih odstotkov zmagala v obeh murskosoboških okrajih, od koder prihaja predsednik SD Dejan Židan. Še z večjim naskokom je SD zmagala v Kočevju, kjer je dobila 25,17 odstotka, SDS+SLS pa 19,74. SD je zmagal na Obali ter v Novi Gorici. SD je zmagovalka tudi v Laškem, Hrastniku, Trbovljah in Velenju ter malem volilnem okraju Maribor IV. 

Rezukltati po volilnih okrajih | Avtor: DVK DVK

 

Medtem, ko so Kamnik in oba domžalska volilna okraja seveda pripadli LMŠ, je v Ljubljani večinoma slavila SD. Koalicija koalicija SDS+SLS pa je v več ljubljanskih okrajih na tretjem mestu, za LMŠ, v Ljubljani Center pa je na drugem mestu za SD Levica. 

 

 

Komentarjev 6