Slovenija
1502 ogledov

SDS predlaga varovanje tudi za poslance

Državni zbor 23. 9. 2022 Matija Sušnik/DZ
Varovali naj bi jih na poti do avtomobila.

V SDS obžalujejo nasilje nad poslancem Brankom Grimsom, je poudarila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Generalno sekretarko Državnega zbora so zato prosili, da zavaruje vse posnetke, ki so jih posnele kamere v okolici in aktivno sodeluje z organi pregona. Več o napadu na Grimsa si lahko preberete v članku Grims: Vse je bilo organizirano, to je bil poskus umora.

Branko Grims Policija Slovenija To so fotografije Grimsovega napadalca

Na predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič pa so naslovili zahtevo, da o varnosti poslancev ter o "načrtnem stopnjevanju nasilja na posameznike zaradi njihovih vrednot" spregovorijo na posebni seji ter da se po novem varuje vse poslance na poti od Državnega zbora do njihovega parkirnega mesta in obratno. 

Nočejo čakati niti do ponedeljka

Jelka Godec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Po besedah Godčeve predsednica DZ napad na Grimsa obžaluje in podpira predlog o uvedbi dodatnega varovanja poslancev, o tem bi se pogovorila v času po krompirjevih počitnicah. 

"Menimo, da bi to morali narediti takoj," je prepričana Jelka Godec, saj da že "leta in leta prenašamo grožnje na poslance SDS, dobivamo pisma z grožnjami, telefonske klice", v zadnjih dveh letih pa da so "organizirani in nenajavljeni protesti", na katerih so bili tudi nekateri funkcionarji strank iz levega političnega pola, dajali "še večje spodbude posameznikom za napade".

Kot je povedala, jih v tem mandatu po vsaki seji pred stopnicami pričakajo trije, štirje možje, "ki nas žalijo, grozijo z nasiljem, smrtjo". Sprašujejo se, zakaj policija na te grožnje ne odreagira, saj da doživljajo demonizacijo in pogrom proti njihovim poslancem. 

Preganjanje sovražnega govora na družbenih omrežjih? V SDS niso navdušeni

Upa, da bodo Grimsu podporo izrekli vsi poslanci, saj meni, da bodo sicer težave imeli vsi poslanci, ne le iz SDS. Retorika, v kateri SDS označujejo za mračne sile, po njenem "spodbuja sovraštvo do nas, ki imamo drugačno mišljenje od tistih, ki demonstrirajo na Trgu republike".

Na predlog, da bi vse stranke sprejele nove smernice glede sovražnega govora na družbenih omrežjih, pa je dejala, da je "besedna zveza sovražni govor marsikdaj izkoriščana, da zapre usta nekomu, ki je kritičen do trenutnega stanja, ali političnega, ali širšega družbenega".

dezurni@styria-media.si

Ustanovna seja dz državni zbor parlament poslanci Slovenija Policija včeraj poleg Grimsa obravnavala še en napad na poslanca
Komentarjev 43
  • rd2dmk2 07:29 03.november 2022.

    strah je od zuaj votel od znotraj ga pa nič ni.. verjetno pa SDS-ovce skrbijo njihovi podporniki, ki v preveliki vnemi jih častijo z "treplanji po rami"-- le tako naprej Branko, le tako,

  • jezero 07:02 03.november 2022.

    Ali Tonin in Peterle iudi hočeta zaščito? Se tudi bojita lastnega naroda?

  • marko345 20:06 02.november 2022.

    Za poslamce ni zakonske osnove o njihovem varovanju. Naj si varovanje zagotovijo sami. Ker če se to uveljavi, bo postopno treba poslance varovati povsod, česar pa kot je meni znano ne zagotavljajo v nobeni državi na svetu. Pika,amen.